Application Mass Spectrometry for identification of hops and malt varieties
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F22%3AN0000040" target="_blank" >RIV/60193697:_____/22:N0000040 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Možnosti hmotnostní spektrometrie jako nástroje pro důkaz autenticity pivovarských surovin
Original language description
Přednáška na konferenci(23. Škola hmotnostní spektrometrie, Milovy, ČR, 4. - 9.9. 2022) představila nově vyvinutou metodu pro zpětnou identifikaci odrůd chmele(1) a (2). 1) Možnost zpětně identifikovat odrůdu chmele je klíčová v případě pochybností o deklaraci původu chmele. Zcela novým přístupem pro identifikaci jednotlivých odrůd chmele je metoda založená na analýze glykosidů flavonolů, respektive na odrůdově specifickém profilu těchto látek. Pomocí HPLC-HR-MS metody bylo ve vzorcích chmele identifkováno celkem 22 různých flavonol di- a tri-glykosidů a jejich individuální profily byly sledovány u pěti odrůd chmele (ŽPČ, Sládek, Premiant, Kazbek a Agnus) běžně pěstovaných v ČR. Hierarchická shluková analýza (HCA) byla použita pro nalezení 14 glykosidů primárně odpovědných za diferenciaci vzorků chmele dle jejich odrůdy. Na základě těchto odrůdově specifických markerů byl sestaven identifikační diagram umožňující zpětnou identifikaci odrůdy chmele u neznámého vzorku. 2) Současná metoda pro stanovení odrůd sladovnického ječmene naráží na své limity při rozlišení geneticky blízkých odrůd. Požadavkem na vývoj nové metody byla snaha o její zpřesnění a zrychlení. S využitím kapalinové chromatografie s hmotnostně-spektrometrickou detekcí a sofistikovaných nástrojů pro statistické zpracování dat byla vyvinuta metoda stanovení odrůd sladovnického ječmene na základě profilu odrůdově specifických peptidů stanovovaných v trypsinových digestech.
Czech name
Možnosti hmotnostní spektrometrie jako nástroje pro důkaz autenticity pivovarských surovin
Czech description
—
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
10406 - Analytical chemistry
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů