History, current status and prospects of winter barley breeding for malting quality
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F23%3AN0000069" target="_blank" >RIV/60193697:_____/23:N0000069 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Historie, současný stav a perspektivy šlechtění ozimého ječmene na sladovnickou jakost
Original language description
Využití ozimého ječmene v České republice je výrazně ovlivněno tradicí, kde se slad vyrábí z odrůd jarního ječmene, což preferují zákazníci i zpracovatelé. Kvalitativní parametry, a to především cytologické rozluštění, nedosahují hodnot odrůd jarního ječmene. I když se ozimý ječmen v ČR sladuje v omezené míře, došlo v poslední době v otázce sladovnické kvality ozimého ječmene k výraznému pokroku. Na trhu se totiž objevily odrůdy ozimého ječmene, které začínají v oblasti sladovnické kvality dohánět sladovnické odrůdy jarního ječmene. První registrovanou sladovnickou odrůdou ozimého ječmene v ČR byla v roce 1999 odrůda Tiffany. V roce 2009 byla zaregistrována dvouřadá odrůda ozimého ječmene Wintmalt. V následujících třech letech to byla jedna z nejvíce množených odrůd v ČR, která byla požadována některými sladovnami. Na jaře 2015 byla zaregistrována sladovnická odrůda KWS Ariane. Na jaře 2018 byla zaregistrována další sladovnická odrůda KWS. V České republice se využívá pro produkci sladu dvouřadá odrůda SY Tepee. V roce 2021 byla zaregistrována sladovnická odrůda dvouřadého ozimého ječmene, odrůda Suez. Nesvadba, Z., Psota, V., Hartman, I.: Historie, současný stav a perspektivy šlechtění ozimého ječmene na sladovnickou jakost. In Psota V. (ed.): Ječmenářská ročenka 2023, VÚPS, Praha 2023, 282-297, ISBN 978-80-88613-38-1.
Czech name
Historie, současný stav a perspektivy šlechtění ozimého ječmene na sladovnickou jakost
Czech description
—
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910197" target="_blank" >QK1910197: The strategy for minimizing the impact of drought on sustainable production and barley malting quality</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů