All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Food law: development, current situation and trends

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41110%2F11%3A52990" target="_blank" >RIV/60460709:41110/11:52990 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Potravinové právo: vývoj, současnost a souvislosti

  • Original language description

    Článek analyzuje v kontextu rostoucí globalizace potravinového řetězce vývoj, současnou situaci a trendy právních úprav v oblasti potravin se zaměřením na evropské potravinové právo a zákonnou úpravu v ČR. V evropském potravinovém právu se prosazuje koncepce ?z farmy na stůl? s poměrně členitým systémem vztahů a povinností účastníků výroby a obchodu s potravinami, jejich vzájemně sdílenou odpovědností ve vztahu ke konečnému spotřebiteli i navzájem, kdy pojítkem je zajištění bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti potravin. Pro provozovatele výroby a obchodu s potravinami lze z evropského potravinového práva vyvodit tyto klíčové povinnosti: uvádění na trh zdravotně nezávadných potravin, odpovědnost za bezpečnost potravin, transparentnost, rychlá reakce v nutných případech, prevence a spolupráce s kompetentními orgány se záměrem snížení rizik. Významným trendem legislativních záměrů v oblasti potravin je ve srovnání s jinými oblastmi právních úprav silnější zohlednění nových vědeckých pozna

  • Czech name

    Potravinové právo: vývoj, současnost a souvislosti

  • Czech description

    Článek analyzuje v kontextu rostoucí globalizace potravinového řetězce vývoj, současnou situaci a trendy právních úprav v oblasti potravin se zaměřením na evropské potravinové právo a zákonnou úpravu v ČR. V evropském potravinovém právu se prosazuje koncepce ?z farmy na stůl? s poměrně členitým systémem vztahů a povinností účastníků výroby a obchodu s potravinami, jejich vzájemně sdílenou odpovědností ve vztahu ke konečnému spotřebiteli i navzájem, kdy pojítkem je zajištění bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti potravin. Pro provozovatele výroby a obchodu s potravinami lze z evropského potravinového práva vyvodit tyto klíčové povinnosti: uvádění na trh zdravotně nezávadných potravin, odpovědnost za bezpečnost potravin, transparentnost, rychlá reakce v nutných případech, prevence a spolupráce s kompetentními orgány se záměrem snížení rizik. Významným trendem legislativních záměrů v oblasti potravin je ve srovnání s jinými oblastmi právních úprav silnější zohlednění nových vědeckých pozna

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    AG - Legal sciences

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2011

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Scientia et Societas

  • ISSN

    1801-7118

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    VII

  • Issue of the periodical within the volume

    3

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    13

  • Pages from-to

    57-69

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database