Food law: development, current situation and trends
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41110%2F11%3A52990" target="_blank" >RIV/60460709:41110/11:52990 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Potravinové právo: vývoj, současnost a souvislosti
Original language description
Článek analyzuje v kontextu rostoucí globalizace potravinového řetězce vývoj, současnou situaci a trendy právních úprav v oblasti potravin se zaměřením na evropské potravinové právo a zákonnou úpravu v ČR. V evropském potravinovém právu se prosazuje koncepce ?z farmy na stůl? s poměrně členitým systémem vztahů a povinností účastníků výroby a obchodu s potravinami, jejich vzájemně sdílenou odpovědností ve vztahu ke konečnému spotřebiteli i navzájem, kdy pojítkem je zajištění bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti potravin. Pro provozovatele výroby a obchodu s potravinami lze z evropského potravinového práva vyvodit tyto klíčové povinnosti: uvádění na trh zdravotně nezávadných potravin, odpovědnost za bezpečnost potravin, transparentnost, rychlá reakce v nutných případech, prevence a spolupráce s kompetentními orgány se záměrem snížení rizik. Významným trendem legislativních záměrů v oblasti potravin je ve srovnání s jinými oblastmi právních úprav silnější zohlednění nových vědeckých pozna
Czech name
Potravinové právo: vývoj, současnost a souvislosti
Czech description
Článek analyzuje v kontextu rostoucí globalizace potravinového řetězce vývoj, současnou situaci a trendy právních úprav v oblasti potravin se zaměřením na evropské potravinové právo a zákonnou úpravu v ČR. V evropském potravinovém právu se prosazuje koncepce ?z farmy na stůl? s poměrně členitým systémem vztahů a povinností účastníků výroby a obchodu s potravinami, jejich vzájemně sdílenou odpovědností ve vztahu ke konečnému spotřebiteli i navzájem, kdy pojítkem je zajištění bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti potravin. Pro provozovatele výroby a obchodu s potravinami lze z evropského potravinového práva vyvodit tyto klíčové povinnosti: uvádění na trh zdravotně nezávadných potravin, odpovědnost za bezpečnost potravin, transparentnost, rychlá reakce v nutných případech, prevence a spolupráce s kompetentními orgány se záměrem snížení rizik. Významným trendem legislativních záměrů v oblasti potravin je ve srovnání s jinými oblastmi právních úprav silnější zohlednění nových vědeckých pozna
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
AG - Legal sciences
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Scientia et Societas
ISSN
1801-7118
e-ISSN
—
Volume of the periodical
VII
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
13
Pages from-to
57-69
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—