The offering of the special nutrition food intended for people with gluten intolerance
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41110%2F17%3A74261" target="_blank" >RIV/60460709:41110/17:74261 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Nabídka potravin pro zvláštní výživu určenou osobám s nesnášenlivostí lepku
Original language description
Počet zákazníků spotřebitelů, kteří mají problémy při konzumaci potravin, které obsahují lepek, se neustále zvětšuje. Spotřebitelů s tímto omezením, zejména nižšího věku, přibývá. Celiaci musí upravit svůj stravovací režim (bezlepková dieta), vyhledávat a nakupovat potraviny přirozeně bezlepkové nebo obsahující lepek jen v povoleném množství (Nařízení (ES) č. 41,2009). Problémy u celiaků se projevují nejen v oblasti fyzického zdraví, v sociální oblasti (pocit vyloučení ze společnosti), v psychologické oblasti (pocity deprese a úzkosti), ale zejména v oblasti stravování jako nutnost přípravy bezlepkových pokrmů a omezenost ve veřejném stravování včetně cestování (Lee, Newman 2003, Sverker, Hensing, Hallert 2005, Sverker et al. 2009). Ve výzkumném projektu ve vazbě a návaznosti na hodnocení situace na českém trhu, který nabízí tyto potraviny, je sledována nabídka (dostupnost) a její parametry při rozhodování celiaků o nákupu bezlepkových potravin. Součástí příspěvku je zhodnocení stavu nabídky bezlepko
Czech name
Nabídka potravin pro zvláštní výživu určenou osobám s nesnášenlivostí lepku
Czech description
Počet zákazníků spotřebitelů, kteří mají problémy při konzumaci potravin, které obsahují lepek, se neustále zvětšuje. Spotřebitelů s tímto omezením, zejména nižšího věku, přibývá. Celiaci musí upravit svůj stravovací režim (bezlepková dieta), vyhledávat a nakupovat potraviny přirozeně bezlepkové nebo obsahující lepek jen v povoleném množství (Nařízení (ES) č. 41,2009). Problémy u celiaků se projevují nejen v oblasti fyzického zdraví, v sociální oblasti (pocit vyloučení ze společnosti), v psychologické oblasti (pocity deprese a úzkosti), ale zejména v oblasti stravování jako nutnost přípravy bezlepkových pokrmů a omezenost ve veřejném stravování včetně cestování (Lee, Newman 2003, Sverker, Hensing, Hallert 2005, Sverker et al. 2009). Ve výzkumném projektu ve vazbě a návaznosti na hodnocení situace na českém trhu, který nabízí tyto potraviny, je sledována nabídka (dostupnost) a její parametry při rozhodování celiaků o nákupu bezlepkových potravin. Součástí příspěvku je zhodnocení stavu nabídky bezlepko
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
50204 - Business and management
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Auspicia
ISSN
1214-4967
e-ISSN
1214-4967
Volume of the periodical
2017
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
183-189
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—