All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The offering of the special nutrition food intended for people with gluten intolerance

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41110%2F17%3A74261" target="_blank" >RIV/60460709:41110/17:74261 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Nabídka potravin pro zvláštní výživu určenou osobám s nesnášenlivostí lepku

  • Original language description

    Počet zákazníků spotřebitelů, kteří mají problémy při konzumaci potravin, které obsahují lepek, se neustále zvětšuje. Spotřebitelů s tímto omezením, zejména nižšího věku, přibývá. Celiaci musí upravit svůj stravovací režim (bezlepková dieta), vyhledávat a nakupovat potraviny přirozeně bezlepkové nebo obsahující lepek jen v povoleném množství (Nařízení (ES) č. 41,2009). Problémy u celiaků se projevují nejen v oblasti fyzického zdraví, v sociální oblasti (pocit vyloučení ze společnosti), v psychologické oblasti (pocity deprese a úzkosti), ale zejména v oblasti stravování jako nutnost přípravy bezlepkových pokrmů a omezenost ve veřejném stravování včetně cestování (Lee, Newman 2003, Sverker, Hensing, Hallert 2005, Sverker et al. 2009). Ve výzkumném projektu ve vazbě a návaznosti na hodnocení situace na českém trhu, který nabízí tyto potraviny, je sledována nabídka (dostupnost) a její parametry při rozhodování celiaků o nákupu bezlepkových potravin. Součástí příspěvku je zhodnocení stavu nabídky bezlepko

  • Czech name

    Nabídka potravin pro zvláštní výživu určenou osobám s nesnášenlivostí lepku

  • Czech description

    Počet zákazníků spotřebitelů, kteří mají problémy při konzumaci potravin, které obsahují lepek, se neustále zvětšuje. Spotřebitelů s tímto omezením, zejména nižšího věku, přibývá. Celiaci musí upravit svůj stravovací režim (bezlepková dieta), vyhledávat a nakupovat potraviny přirozeně bezlepkové nebo obsahující lepek jen v povoleném množství (Nařízení (ES) č. 41,2009). Problémy u celiaků se projevují nejen v oblasti fyzického zdraví, v sociální oblasti (pocit vyloučení ze společnosti), v psychologické oblasti (pocity deprese a úzkosti), ale zejména v oblasti stravování jako nutnost přípravy bezlepkových pokrmů a omezenost ve veřejném stravování včetně cestování (Lee, Newman 2003, Sverker, Hensing, Hallert 2005, Sverker et al. 2009). Ve výzkumném projektu ve vazbě a návaznosti na hodnocení situace na českém trhu, který nabízí tyto potraviny, je sledována nabídka (dostupnost) a její parametry při rozhodování celiaků o nákupu bezlepkových potravin. Součástí příspěvku je zhodnocení stavu nabídky bezlepko

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    50204 - Business and management

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2017

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Auspicia

  • ISSN

    1214-4967

  • e-ISSN

    1214-4967

  • Volume of the periodical

    2017

  • Issue of the periodical within the volume

    2

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    183-189

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database