All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Content of polyphenolic antioxidants in green and black tea sorts

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F02%3A00003959" target="_blank" >RIV/60460709:41210/02:00003959 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Obsah polyfenolických antioxidantů v zelených a černých druzích čaje

  • Original language description

    Zelený čaj je jedním z nejbohatších zdrojů polyfenolických antioxidantů (katechinů, taninů, flavonolů, fenolických kyselin), jejichž množství v sušině dosahuje 50 000-270 000 mg.kg-1. Černý čaj obsahuje tytéž katechiny jako zelený čaj, ale v polovičním množství, dále theaflaviny, thearubiginy a bisflavanoly. Oolong je částečně fermentovaný čaj obsahující katechiny, theaflaviny, thearubiginy, theasinensiny, estery epigallokatechinu a dimerní katechiny a proanthokyanidiny. Tyto látky jsou silné antioxidanty, které zabraňují poškození buněk, chrání kardiovaskulární systém a inhibují některé karcinomy. Obsah celkových polyfenolů (CP) byl sledován v 6 druzích zeleného a 6 druzích černého čaje a v polofermentovaném čaji Wulong spektrofotometricky reakcí s Folin-Ciocalteuovým reagens v závislosti na době louhování (1-60 min.). Statisticky významný vliv doby louhování na obsah CP v nálevu byl prokazatelný u všech čajů v časové řadě 1-15 min. (zejména u zelených čajů Baimudan, Bancha, Biluochun

  • Czech name

    Obsah polyfenolických antioxidantů v zelených a černých druzích čaje

  • Czech description

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2002

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník souhrnů sdělení XXIX. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    80-7157-571-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    1

  • Pages from-to

    17

  • Publisher name

    Česká společnost chemická

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Mar 6, 2002

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article