Changes of Vitamin C Content in Potato Tubers after Food Processing
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F03%3A00005493" target="_blank" >RIV/60460709:41210/03:00005493 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Změny v obsahu vitaminu C v hlízách brambor po kulinářské úpravě
Original language description
Obsah vitaminu C byl stanoven v 10 odrůdách brambor (Lady Christl, Rosella, Dali, Impala, Rosara,Victoria, Agria, Marabel, Marena a Karin) zakoupených v obchodní síti, za účelem stanovení změn obsahu askorbové kyseliny vlivem kulinární úpravy hlíz. Vitamin C byl stanoven polarograficky metodou standardního přídavku na přístroji Eko-Tribo polarograf s obslužným programem Polar 2.0. Mez detekce této metody je 1 mg.l-1. Obsah vitaminu C v syrových bramborách se pohyboval od 121 mg.kg-1 do 317 mg.kg-1 (v čerstvé hmotě). Průměrné hodnoty naměřené u jednotlivých variant zpracování se pohybovaly v intervalu od 104 mg.kg-1 (v loupaných vařených bramborách) do 217 mg.kg-1 (v bramborách smažených). V syrových hlízách bylo stanoveno průměrně 191 mg askorbové kyseliny.kg-1 čerstvé hmoty, ve variantě oloupané vařené hlízy množství 104 mg.kg-1, u varianty vařené ve slupce bylo zjištěno 137 mg.kg-1, při vaření v tlakovém hrnci 168 mg.kg-1, smažené brambory obsahovaly průměrně 217 mg.kg-1, pečené 161
Czech name
Změny v obsahu vitaminu C v hlízách brambor po kulinářské úpravě
Czech description
—
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2003
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Vitamíny 2003 - Přírodní antioxidanty a volné radikály
ISBN
80-7194-549-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
188-191
Publisher name
Univerzita Pardubice
Place of publication
Pardubice
Event location
Univerzita Pardubice
Event date
Sep 15, 2003
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—