Změny obsahu resveratrolu v Rulandském bílém během ročního skladování za různých podmínek
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F04%3A6025" target="_blank" >RIV/60460709:41210/04:6025 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Změny obsahu resveratrolu v Rulandském bílém během ročního skladování za různých podmínek
Original language description
Ve víně bylo nalezeno šest minoritních flavonoidů stilbenového charakteru. Nejvýznamnější je resveratrol - 3,4´,5-trihydroxystilben. Resveratrol vykazuje významné antikoagulační a antioxidační vlastnosti, inhibuje lipoproteiny s nízkou hustotou (LDL) a výrazně zvyšuje podíl proteinů o vysoké hustotě (HDL), čímž snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny a také absorbuje volné radikály. Relativně bohatým široce se vyskytujícím zdrojem resveratrolu jsou hrozny vinné révy. Průměrná koncentraceresveratrolu v červených vínech je asi 2-6 mg/L, v bílých vínech je koncentrace nižší cca 0,2-0,8 mg/L. Cílem studie bylo zjistit obsah resveratrolu v Rulandském bílém během skladování. Obsah resveratrolu byl stanoven metodou HPLC s isokratickou elucí na chromatografu Waters TM. Vzorky byly rozděleny na podíly, které byly 15 ml baňkách skladovány za různých skladovacích podmínek (laboratorní teplotě a lednička za a bez přístupu světla). Obsah resveratrolu v Rulandském bílém byl statisti
Czech name
Změny obsahu resveratrolu v Rulandském bílém během ročního skladování za různých podmínek
Czech description
Ve víně bylo nalezeno šest minoritních flavonoidů stilbenového charakteru. Nejvýznamnější je resveratrol - 3,4´,5-trihydroxystilben. Resveratrol vykazuje významné antikoagulační a antioxidační vlastnosti, inhibuje lipoproteiny s nízkou hustotou (LDL) a výrazně zvyšuje podíl proteinů o vysoké hustotě (HDL), čímž snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny a také absorbuje volné radikály. Relativně bohatým široce se vyskytujícím zdrojem resveratrolu jsou hrozny vinné révy. Průměrná koncentraceresveratrolu v červených vínech je asi 2-6 mg/L, v bílých vínech je koncentrace nižší cca 0,2-0,8 mg/L. Cílem studie bylo zjistit obsah resveratrolu v Rulandském bílém během skladování. Obsah resveratrolu byl stanoven metodou HPLC s isokratickou elucí na chromatografu Waters TM. Vzorky byly rozděleny na podíly, které byly 15 ml baňkách skladovány za různých skladovacích podmínek (laboratorní teplotě a lednička za a bez přístupu světla). Obsah resveratrolu v Rulandském bílém byl statisti
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník 5th Int. Conference Nutrition and Foodstuff for the Third Millenium "Public Catering" /Výživa a potraviny pre tretie tisícročie "Spoločné stravovanie"
ISBN
80-8069-421-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
125-128
Publisher name
Slovenská polnohospodárska univerzita
Place of publication
Nitra
Event location
Nitra
Event date
Oct 13, 2004
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—