All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Evaluation of resveratrol in moravian red wines

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F07%3A00108439" target="_blank" >RIV/62156489:43510/07:00108439 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Evaluation of resveratrol in moravian red wines

  • Original language description

    Authentic Moravian red wines and influence of different vinification procedures during red wine production on the content of resveratrol and other phenolic compounds were investigated within the framework of research project, which is focused on studieson the contents of polyphenols and on antimutagenic and antioxidative properties of grapes and wines. The content of resveratrol in selected red wines from the South Moravia region was measured using high performance liquid chromatography with DAD detection and seven successive vintage years (1999-2005) were compared. From the tested wine regions of the South Moravia, Znojmo region was found as the region with the highest mean value of resveratrol in red wines (2.11 mg/l). The effect of different vinification procedures on the concentration of resveratrol, catechin, epicatechin, gallic acid, total polyphenols, anthocyanins and wine colour was studied in the red wine of the Saint Laurent variety. Among the nine different red wine product

  • Czech name

    Hodnocení resveratrolu v moravských červených vínech

  • Czech description

    V rámci výzkumného projektu, který se zabývá obsahem polyfenolů, antimutagenními a antioxidačními vlastnostmi hroznů a révových vín, byla sledována autentická moravská červená vína a vliv různých vinifikačních technologií na obsah resveratrolu a dalšíchfenolických sloučenin. Koncentrace resveratrolu ve vybraných odrůdových červených vínech z jižní Moravy byly měřeny pomocí HPLC s DAD detekcí a srovnávány v sedmi následující ročnících (1999-2005). Z testovaných vinařských regionů jižní Moravy byla vinařská podoblast znojemská hodnocena jako region s nejvyšší průměrnou hodnotou resveratrolu v červených vínech (2,11 mg/l). Aplikace rozdílných vinifikačních technologií na koncentraci resveratrolu, katechinu, epikatechinu, kyseliny gallové, veškerých polyfenolů, anthokyaninů a barevnosti byla hodnocena u červeného vína odrůdy Svatovavřinecké. Z devíti sledovaných vinifikačních variant červených vín nejvyšší obsah resveratrolu (2,98 mg/l) byl stanoven ve víně vyrobeném termovinifikací. Obsa

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/GA525%2F06%2F1757" target="_blank" >GA525/06/1757: Polyphenolic compounds of grapes, wines and their antimutagenic and antioxidative properties</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Quality of Horticultural Production

  • ISBN

    978-80-7375-060-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    2

  • Pages from-to

    15-16

  • Publisher name

    Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně

  • Place of publication

    Lednice

  • Event location

    Lednice

  • Event date

    Jan 1, 2007

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article