Evaluation of resveratrol in moravian red wines
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F07%3A00108439" target="_blank" >RIV/62156489:43510/07:00108439 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Evaluation of resveratrol in moravian red wines
Original language description
Authentic Moravian red wines and influence of different vinification procedures during red wine production on the content of resveratrol and other phenolic compounds were investigated within the framework of research project, which is focused on studieson the contents of polyphenols and on antimutagenic and antioxidative properties of grapes and wines. The content of resveratrol in selected red wines from the South Moravia region was measured using high performance liquid chromatography with DAD detection and seven successive vintage years (1999-2005) were compared. From the tested wine regions of the South Moravia, Znojmo region was found as the region with the highest mean value of resveratrol in red wines (2.11 mg/l). The effect of different vinification procedures on the concentration of resveratrol, catechin, epicatechin, gallic acid, total polyphenols, anthocyanins and wine colour was studied in the red wine of the Saint Laurent variety. Among the nine different red wine product
Czech name
Hodnocení resveratrolu v moravských červených vínech
Czech description
V rámci výzkumného projektu, který se zabývá obsahem polyfenolů, antimutagenními a antioxidačními vlastnostmi hroznů a révových vín, byla sledována autentická moravská červená vína a vliv různých vinifikačních technologií na obsah resveratrolu a dalšíchfenolických sloučenin. Koncentrace resveratrolu ve vybraných odrůdových červených vínech z jižní Moravy byly měřeny pomocí HPLC s DAD detekcí a srovnávány v sedmi následující ročnících (1999-2005). Z testovaných vinařských regionů jižní Moravy byla vinařská podoblast znojemská hodnocena jako region s nejvyšší průměrnou hodnotou resveratrolu v červených vínech (2,11 mg/l). Aplikace rozdílných vinifikačních technologií na koncentraci resveratrolu, katechinu, epikatechinu, kyseliny gallové, veškerých polyfenolů, anthokyaninů a barevnosti byla hodnocena u červeného vína odrůdy Svatovavřinecké. Z devíti sledovaných vinifikačních variant červených vín nejvyšší obsah resveratrolu (2,98 mg/l) byl stanoven ve víně vyrobeném termovinifikací. Obsa
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GA525%2F06%2F1757" target="_blank" >GA525/06/1757: Polyphenolic compounds of grapes, wines and their antimutagenic and antioxidative properties</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Quality of Horticultural Production
ISBN
978-80-7375-060-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
2
Pages from-to
15-16
Publisher name
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
Place of publication
Lednice
Event location
Lednice
Event date
Jan 1, 2007
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—