The influence of the grapevine treatment on the content of resveratrol and other phenolic compounds.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F04%3A00003636" target="_blank" >RIV/62156489:43510/04:00003636 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
The influence of the grapevine treatment on the content of resveratrol and other phenolic compounds.
Original language description
In the frame of the research project dealing with the investigation of the influence of grapevine technology processing on content of chemoprotective polyphenolic substances in wine, different vinification procedures of the red wine production and theirinfluence on the content of the phenolic compounds in the young red wines have been studied. The whole study was solved at the Saint Laurent variety, which is the most spread variety for the production of the red wines in the Czech Republic. During the maceration and fermentation processes the changes in the concentration of resveratrol, gallic acid, catechin and epicatechin were analysed using HPLC with DAD detector. Among the eight different red wine production procedures, the highest content (2.98 mg/l) was determined in the wine produced by thermovinification. The content of the investigated phenolic compounds did correspond with the intensity of the red wines colours and their sensoric quality. In the course of the investigation of
Czech name
Vliv technologie zpracování hroznů na obsah resveratrolu a jiných fenolických látek
Czech description
V rámci výzkumného projektu, který sleduje vliv suroviny a technologie zpracování na obsah zdravotně prospěšných polyfenolických látek v révových vínech byly sledovány různé vinifikační postupy výroby červených vín a jejich vliv na obsah fenolických látek v mladých červených vínech. Studie byla řešena u odrůdy Svatovavřinecké, která je nejrozšířenější odrůdou pro výrobu červených vín v České republice. V průběhu maceračních a fermentačních procesů byly analyzovány pomocí vysoce účinné kapalinové chromatografie (HPLC) s DAD detektorem změny koncentrací resveratrolu, kyseliny gallové, katechinu a epikatechinu. Z osmi sledovaných výrobních variant červených vín nejvyšší obsah resveratrolu (2,98 mg/l) byl stanoven ve víně vyrobeného termovinifikací. Obsahsledovaných fenolických látek korespondoval s intenzitou barvy červených vín a jejich senzorickou jakostí. Během sledování antimutagenních účinků resveratrolu byla v modelových experimentech ověřena úzká závislost inhibice vybraných mutag
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GP525%2F03%2FP132" target="_blank" >GP525/03/P132: Studies on correlation of anthocyanins, colour parameters and resveratrol in red wines</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Proceedings of XXVIII th World Congress of Vine and Wine, 4-9 July, Wien, Austria.
ISBN
—
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
2
Pages from-to
173-174
Publisher name
Neuveden
Place of publication
Neuveden
Event location
—
Event date
—
Type of event by nationality
—
UT code for WoS article
—