All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The influence of the grapevine treatment on the content of resveratrol and other phenolic compounds.

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F04%3A00003636" target="_blank" >RIV/62156489:43510/04:00003636 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    The influence of the grapevine treatment on the content of resveratrol and other phenolic compounds.

  • Original language description

    In the frame of the research project dealing with the investigation of the influence of grapevine technology processing on content of chemoprotective polyphenolic substances in wine, different vinification procedures of the red wine production and theirinfluence on the content of the phenolic compounds in the young red wines have been studied. The whole study was solved at the Saint Laurent variety, which is the most spread variety for the production of the red wines in the Czech Republic. During the maceration and fermentation processes the changes in the concentration of resveratrol, gallic acid, catechin and epicatechin were analysed using HPLC with DAD detector. Among the eight different red wine production procedures, the highest content (2.98 mg/l) was determined in the wine produced by thermovinification. The content of the investigated phenolic compounds did correspond with the intensity of the red wines colours and their sensoric quality. In the course of the investigation of

  • Czech name

    Vliv technologie zpracování hroznů na obsah resveratrolu a jiných fenolických látek

  • Czech description

    V rámci výzkumného projektu, který sleduje vliv suroviny a technologie zpracování na obsah zdravotně prospěšných polyfenolických látek v révových vínech byly sledovány různé vinifikační postupy výroby červených vín a jejich vliv na obsah fenolických látek v mladých červených vínech. Studie byla řešena u odrůdy Svatovavřinecké, která je nejrozšířenější odrůdou pro výrobu červených vín v České republice. V průběhu maceračních a fermentačních procesů byly analyzovány pomocí vysoce účinné kapalinové chromatografie (HPLC) s DAD detektorem změny koncentrací resveratrolu, kyseliny gallové, katechinu a epikatechinu. Z osmi sledovaných výrobních variant červených vín nejvyšší obsah resveratrolu (2,98 mg/l) byl stanoven ve víně vyrobeného termovinifikací. Obsahsledovaných fenolických látek korespondoval s intenzitou barvy červených vín a jejich senzorickou jakostí. Během sledování antimutagenních účinků resveratrolu byla v modelových experimentech ověřena úzká závislost inhibice vybraných mutag

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/GP525%2F03%2FP132" target="_blank" >GP525/03/P132: Studies on correlation of anthocyanins, colour parameters and resveratrol in red wines</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2004

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Proceedings of XXVIII th World Congress of Vine and Wine, 4-9 July, Wien, Austria.

  • ISBN

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    2

  • Pages from-to

    173-174

  • Publisher name

    Neuveden

  • Place of publication

    Neuveden

  • Event location

  • Event date

  • Type of event by nationality

  • UT code for WoS article