All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The distribution of resveratrol and other phenolic coumponds in the berries and stems of the red vine.

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F04%3A00003696" target="_blank" >RIV/62156489:43510/04:00003696 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    The distribution of resveratrol and other phenolic coumponds in the berries and stems of the red vine.

  • Original language description

    In the frame of the research project dealing with the investigation of the influence of grapevine technology processing on content of chemoprotective polyphenolic substances in wine, the distribution of resveratrol and other phenolic compounds in the berries and stems of the Saint Laurent red vine variety, which is the most spread variety for the production of the red wines in the Czech Republic, have been studied. The samples were extracted with the methanol/water mixture. The content of resveratrol, gallic acid, catechin and epicatechin were analysed by HPLC with DAD detector in the raw berries and in the raw stems. It was found that in the berries ca. 9 mg/kg of the resveratrol as a maximum is present based on the raw material, while the content ofresveratrol and other phenolic compounds in the stems is higher. The content of resveratrol in the stems is even more than one order of magnitude higher than in the berries and it reached ca. 500 mg/kg based on the raw material. The conte

  • Czech name

    Distribuce resveratrolu a dalších fenolických látek v bobulích a třapinách révy vinné

  • Czech description

    V rámci výzkumného projektu, který sleduje vliv suroviny a technologie zpracování na obsah zdravotně prospěšných polyfenolických látek v révových vínech byla sledována distribuce resveratrolu a dalších fenolických látek v bobulích a třapinách révy vinnéodrůdy Svatovavřinecké, která je nejrozšířenější odrůdou pro výrobu červených vín v České republice. Vzorky byly extrahovány vodným methanolem. Pomocí vysoce účinné kapalinové chromatografie s DAD detektorem byl sledován v bobulích a třapinách obsah resveratrolu, kyseliny gallové, katechinu a epikatechinu. Bylo zjištěno, že v bobulích je přítomno max. cca 9 mg/kg resveratrolu vztaženo na čerstvý materiál, zatímco v třapinách je obsah resveratrolu a dalších fenolických látek vyšší. Obsah resveratrolu v třapinách je dokonce více než řádově vyšší a dosahuje hodnoty cca 500 mg/kg čerstvého materiálu. Obsah katechinu v třapinách je také cca řádově vyšší než v bobulích a cca 5 x vyšší než obsah epikatechinu. Bobule napadené plísní Botrytis ci

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/GP525%2F03%2FP132" target="_blank" >GP525/03/P132: Studies on correlation of anthocyanins, colour parameters and resveratrol in red wines</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2004

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Proceedings of XXVIII th World Congress of Vine and Wine, 4-9 July, Wien, Austria.

  • ISBN

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    2

  • Pages from-to

    174-175

  • Publisher name

    Neuveden

  • Place of publication

    Neuveden

  • Event location

  • Event date

  • Type of event by nationality

  • UT code for WoS article