The distribution of resveratrol and other phenolic coumponds in the berries and stems of the red vine.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F04%3A00003696" target="_blank" >RIV/62156489:43510/04:00003696 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
The distribution of resveratrol and other phenolic coumponds in the berries and stems of the red vine.
Original language description
In the frame of the research project dealing with the investigation of the influence of grapevine technology processing on content of chemoprotective polyphenolic substances in wine, the distribution of resveratrol and other phenolic compounds in the berries and stems of the Saint Laurent red vine variety, which is the most spread variety for the production of the red wines in the Czech Republic, have been studied. The samples were extracted with the methanol/water mixture. The content of resveratrol, gallic acid, catechin and epicatechin were analysed by HPLC with DAD detector in the raw berries and in the raw stems. It was found that in the berries ca. 9 mg/kg of the resveratrol as a maximum is present based on the raw material, while the content ofresveratrol and other phenolic compounds in the stems is higher. The content of resveratrol in the stems is even more than one order of magnitude higher than in the berries and it reached ca. 500 mg/kg based on the raw material. The conte
Czech name
Distribuce resveratrolu a dalších fenolických látek v bobulích a třapinách révy vinné
Czech description
V rámci výzkumného projektu, který sleduje vliv suroviny a technologie zpracování na obsah zdravotně prospěšných polyfenolických látek v révových vínech byla sledována distribuce resveratrolu a dalších fenolických látek v bobulích a třapinách révy vinnéodrůdy Svatovavřinecké, která je nejrozšířenější odrůdou pro výrobu červených vín v České republice. Vzorky byly extrahovány vodným methanolem. Pomocí vysoce účinné kapalinové chromatografie s DAD detektorem byl sledován v bobulích a třapinách obsah resveratrolu, kyseliny gallové, katechinu a epikatechinu. Bylo zjištěno, že v bobulích je přítomno max. cca 9 mg/kg resveratrolu vztaženo na čerstvý materiál, zatímco v třapinách je obsah resveratrolu a dalších fenolických látek vyšší. Obsah resveratrolu v třapinách je dokonce více než řádově vyšší a dosahuje hodnoty cca 500 mg/kg čerstvého materiálu. Obsah katechinu v třapinách je také cca řádově vyšší než v bobulích a cca 5 x vyšší než obsah epikatechinu. Bobule napadené plísní Botrytis ci
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GP525%2F03%2FP132" target="_blank" >GP525/03/P132: Studies on correlation of anthocyanins, colour parameters and resveratrol in red wines</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Proceedings of XXVIII th World Congress of Vine and Wine, 4-9 July, Wien, Austria.
ISBN
—
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
2
Pages from-to
174-175
Publisher name
Neuveden
Place of publication
Neuveden
Event location
—
Event date
—
Type of event by nationality
—
UT code for WoS article
—