The quality and mineral content of wheat grain after the treatment by cytonkinins.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F04%3A6306" target="_blank" >RIV/60460709:41210/04:6306 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Kvalita a minerální složení pšenice ošetřené cytokininy
Original language description
Cytokininy optimalizují tvorbu výnosu. Minerální složení zrna v letech 1998-2003 i kvalitativní ukazatele v letech 2002 a 2003 svědčí, že aplikované látky ovlivňují nákupní parametry různě v relaci s chemickým složením látek i přesto, že zásadním determinantem hodnoty pádového čísla a obsahu lepku je ročník. Cytokininy měnily pekařskou jakost, tažnost i obsah lepku, a pádová čísla. Přípravky BAP, BAP?ri, a MemTR zvyšovaly lepek, MeOTR?ri, MeOTR, 2A6 (3OH) BAP, a 2Cl 6 (3OH) BAP snižovaly. Tažnost se měnila i s chemickým složením derivátů. Aplikace cytokininů ovlivnila i obsah minerálů. Ribosylované podpořily hromadění P, K, a Zn při současném snížení nitrátů, Cu a Ca, Mg se měnil neprůkazně. Volné cytokininy byly méně aktivní. Zpravidla snížily kumulaci Ca, Mg a Cu, obsah K a Zn většinou vzrůstal.
Czech name
Kvalita a minerální složení pšenice ošetřené cytokininy
Czech description
Cytokininy optimalizují tvorbu výnosu. Minerální složení zrna v letech 1998-2003 i kvalitativní ukazatele v letech 2002 a 2003 svědčí, že aplikované látky ovlivňují nákupní parametry různě v relaci s chemickým složením látek i přesto, že zásadním determinantem hodnoty pádového čísla a obsahu lepku je ročník. Cytokininy měnily pekařskou jakost, tažnost i obsah lepku, a pádová čísla. Přípravky BAP, BAP?ri, a MemTR zvyšovaly lepek, MeOTR?ri, MeOTR, 2A6 (3OH) BAP, a 2Cl 6 (3OH) BAP snižovaly. Tažnost se měnila i s chemickým složením derivátů. Aplikace cytokininů ovlivnila i obsah minerálů. Ribosylované podpořily hromadění P, K, a Zn při současném snížení nitrátů, Cu a Ca, Mg se měnil neprůkazně. Volné cytokininy byly méně aktivní. Zpravidla snížily kumulaci Ca, Mg a Cu, obsah K a Zn většinou vzrůstal.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GA - Agricultural economics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků 35. Sympozium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
80-902671-81
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
1
Pages from-to
0-0
Publisher name
Výzkumný ústav potravinářský
Place of publication
Praha
Event location
Skalský Dvůr
Event date
May 24, 2004
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—