PROTEIN VALUE AT POTENTINAL SPECIES OF WHEAT (Triticum sativa)
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F04%3A6813" target="_blank" >RIV/60460709:41210/04:6813 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
HODNOTA PROTEINŮ POTENCIÁLNÍCH ODRŮD PŠENICE SETÉ (Triticum sativa)
Original language description
Studované linie pšenice seté (A, B, C, D) kontrastního výnosového potenciálu a obsahu dusíkatých látek byly získány ze šlechtění krmných odrůd ve VÚRV v Praze Ruzyni a byly analyzovány na obsah aminokyselin na AAA 400. V biologických experimentech byla sledována odezva laboratorních potkanů na polosyntetické diety, ve kterých výhradním zdrojem dusíku, v množství ekvivalentním obsahu 10 % N x 6,25, byly nové linie pšenice seté. Sledované parametry byly: EAAI (index esenciálních aminokyselin), CS (chemické skóre), KSS (koeficient skutečné stravitelnosti), BHB (biologická hodnota bílkovin), NPU (netto využití proteinu), PER (bílkovinný produkční poměr). Prezentované výsledky dokumentují kvalitativní i kvantitativní rozlišnosti proteinové složky nadějnýchlinií krmných pšenic, lišících se nejen krmnou hodnotou, obsahem dusíkatých látek, bílkovin a aminokyselin, ale i pěstitelskými vlastnostmi a výnosovým potenciálem.
Czech name
HODNOTA PROTEINŮ POTENCIÁLNÍCH ODRŮD PŠENICE SETÉ (Triticum sativa)
Czech description
Studované linie pšenice seté (A, B, C, D) kontrastního výnosového potenciálu a obsahu dusíkatých látek byly získány ze šlechtění krmných odrůd ve VÚRV v Praze Ruzyni a byly analyzovány na obsah aminokyselin na AAA 400. V biologických experimentech byla sledována odezva laboratorních potkanů na polosyntetické diety, ve kterých výhradním zdrojem dusíku, v množství ekvivalentním obsahu 10 % N x 6,25, byly nové linie pšenice seté. Sledované parametry byly: EAAI (index esenciálních aminokyselin), CS (chemické skóre), KSS (koeficient skutečné stravitelnosti), BHB (biologická hodnota bílkovin), NPU (netto využití proteinu), PER (bílkovinný produkční poměr). Prezentované výsledky dokumentují kvalitativní i kvantitativní rozlišnosti proteinové složky nadějnýchlinií krmných pšenic, lišících se nejen krmnou hodnotou, obsahem dusíkatých látek, bílkovin a aminokyselin, ale i pěstitelskými vlastnostmi a výnosovým potenciálem.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Dni výživy a veterinárnej dietetiky "VI." Days of nutrition and veterinary dietetics "VI".
ISBN
80-8088-009-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
25-27
Publisher name
UVL Košice
Place of publication
Košice
Event location
Košice
Event date
Sep 7, 2004
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—