Soya and feeding
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F04%3A7727" target="_blank" >RIV/60460709:41210/04:7727 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Úprava sóji a její zkrmování
Original language description
Pro krmné účely je sója pěstována buď jako pícnina (statkové objemové krmivo), anebo k produkci semene (bobů, jadrné statkové krmivo). Krmení zvířat surovými, tepelně neošetřenými sójovými boby je nejen neekonomické, ale při vyšších dávkách může u zvířatvyvolávat některé zdravotní poruchy, především u nonogastrů. Vysoké krmné dávky surových bobů mohou u těchto zvířat působit růstové deprese, hypertrofii pankreasu a poruchy z nedostatku sirých aminokyselin (metionin, cystein). U polygastrů pak výraznějisnižují využití karotenu a vitaminu A. Vysoký obsah tuku v neupravených sójových bobech nejen ztěžuje jejich šrotování, ale zejména při méně vhodném skladování způsobuje jejich snadné žluknutí. Tím se snižuje jejich chutnost, přičemž při delším zkrmování ve větších dávkách působí i projímavě. Dosavadní poznatky a zkušenosti ukazují, že jedním z nejvhodnějších nejen sójových produktů, ale celkově proteinových doplňků a krmiv je správně tepelně ošetřený extrahovaný šrot ze sóji. Jestliže
Czech name
Úprava sóji a její zkrmování
Czech description
Pro krmné účely je sója pěstována buď jako pícnina (statkové objemové krmivo), anebo k produkci semene (bobů, jadrné statkové krmivo). Krmení zvířat surovými, tepelně neošetřenými sójovými boby je nejen neekonomické, ale při vyšších dávkách může u zvířatvyvolávat některé zdravotní poruchy, především u nonogastrů. Vysoké krmné dávky surových bobů mohou u těchto zvířat působit růstové deprese, hypertrofii pankreasu a poruchy z nedostatku sirých aminokyselin (metionin, cystein). U polygastrů pak výraznějisnižují využití karotenu a vitaminu A. Vysoký obsah tuku v neupravených sójových bobech nejen ztěžuje jejich šrotování, ale zejména při méně vhodném skladování způsobuje jejich snadné žluknutí. Tím se snižuje jejich chutnost, přičemž při delším zkrmování ve větších dávkách působí i projímavě. Dosavadní poznatky a zkušenosti ukazují, že jedním z nejvhodnějších nejen sójových produktů, ale celkově proteinových doplňků a krmiv je správně tepelně ošetřený extrahovaný šrot ze sóji. Jestliže
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Krmivářství
ISSN
1212-9992
e-ISSN
—
Volume of the periodical
8
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
2
Pages from-to
37-38
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—