DETECTION OF THE BREAD-MAKING QUALITY OF WHEAT USING BIOCHEMICAL-GENETICS MARKERS
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F05%3A%23%23%2312907" target="_blank" >RIV/60460709:41210/05:###12907 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
VYUŽITÍ BIOCHEMICKO-GENETICKÝCH MARKERŮ PRO DETEKCI PEKAŘSKÉ JAKOSTI PŠENICE
Original language description
Cílem práce bylo pomocí polymorfismu zásobních bílkovin a DNA polymorfismu detekovat pekařskou jakost dvanácti odrůd ozimé pšenice (Triticum aestivum L.). Tyto vybrané odrůdy ozimé pšenice se vyznačovaly rozdílnou technologickou jakostí. Jako markery pekařské jakosti byla vybrána alela Glu 1 D5+10 a žitná translokace 1BL.RS. Alela Glu 1D5+10 má významný vliv na vyšší pekařskou jakost, byla detekována metodou SPLAT. Na druhou stranu přítomnost žitné translokace 1BL.1RS byla použita jako marker horší pekařské jakosti, byla detekována za použití elektroforetické separace bílkovin a pomocí metody RAPD.
Czech name
VYUŽITÍ BIOCHEMICKO-GENETICKÝCH MARKERŮ PRO DETEKCI PEKAŘSKÉ JAKOSTI PŠENICE
Czech description
Cílem práce bylo pomocí polymorfismu zásobních bílkovin a DNA polymorfismu detekovat pekařskou jakost dvanácti odrůd ozimé pšenice (Triticum aestivum L.). Tyto vybrané odrůdy ozimé pšenice se vyznačovaly rozdílnou technologickou jakostí. Jako markery pekařské jakosti byla vybrána alela Glu 1 D5+10 a žitná translokace 1BL.RS. Alela Glu 1D5+10 má významný vliv na vyšší pekařskou jakost, byla detekována metodou SPLAT. Na druhou stranu přítomnost žitné translokace 1BL.1RS byla použita jako marker horší pekařské jakosti, byla detekována za použití elektroforetické separace bílkovin a pomocí metody RAPD.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
EB - Genetics and molecular biology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QF4190" target="_blank" >QF4190: The comparison of methods for cold-hardiness in winter wheat and estimating the minimum freezing tolerance in Czech republic to reduce the risk of winter damage.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Osivo a sadba
ISBN
80-213-1286-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
180-184
Publisher name
Česká zemědělská univerzita v Praze, Katedra rostlinné výroby
Place of publication
Praha
Event location
Česká zemědělská univezita v Praze
Event date
Feb 10, 2005
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—