All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Red and purple potatoes - a significant antioxidant source in human nutrition

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F05%3A10059" target="_blank" >RIV/60460709:41210/05:10059 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/60460709:_____/05:00:_3470 RIV/60460709:41210/05:###10059 RIV/62156489:_____/05:00:_3470 RIV/60109807:_____/05:00:_3470

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Červeně a modře zbarvené brambory - významný zdroj antioxidantů v lidské výživě

  • Original language description

    Brambory jsou významným zdrojem antioxidantů v lidské výživě. Hlavními antioxidanty brambor jsou polyfenoly, L-askorbová kyselina, karotenoidy, tokoferoly, alfa lipoová kyselina a selen. hlavní fenolické konstituenty brambor jsou aminokyselina L-tyrosin,a polyfenolické antioxidanty skopolin a kávová kyselina, chlorogenová, kryptochlorogenová a ferulová kyselina. Červeně a modře zbarvené brambory obsahují anthokyany acylované skořicovými kyselinami (kyselina ferulová a kávová). Zbarvené brambory vykazují vyšší antioxidační potenciál než brambory s bílou dužninou. Červené brambory obsahují glykosidy pelargonidinu a peonidinu, modré brambory glykosidy malvidinu a petunidinu. Jsou zaváděny nové odrůdy brambor s červenou a modrou dužninou vzhledem k vyššímu obsahu antioxidantů a jejich využití v potravinářském a nepotravinářském průmyslu. Anthokyany brambor jsou rovněž užitečné v ochraně proti plísni bramborové. Nejvíce současně studovanými tématy je šlechtění odrůd a kultivarů s vysokým o

  • Czech name

    Červeně a modře zbarvené brambory - významný zdroj antioxidantů v lidské výživě

  • Czech description

    Brambory jsou významným zdrojem antioxidantů v lidské výživě. Hlavními antioxidanty brambor jsou polyfenoly, L-askorbová kyselina, karotenoidy, tokoferoly, alfa lipoová kyselina a selen. hlavní fenolické konstituenty brambor jsou aminokyselina L-tyrosin,a polyfenolické antioxidanty skopolin a kávová kyselina, chlorogenová, kryptochlorogenová a ferulová kyselina. Červeně a modře zbarvené brambory obsahují anthokyany acylované skořicovými kyselinami (kyselina ferulová a kávová). Zbarvené brambory vykazují vyšší antioxidační potenciál než brambory s bílou dužninou. Červené brambory obsahují glykosidy pelargonidinu a peonidinu, modré brambory glykosidy malvidinu a petunidinu. Jsou zaváděny nové odrůdy brambor s červenou a modrou dužninou vzhledem k vyššímu obsahu antioxidantů a jejich využití v potravinářském a nepotravinářském průmyslu. Anthokyany brambor jsou rovněž užitečné v ochraně proti plísni bramborové. Nejvíce současně studovanými tématy je šlechtění odrůd a kultivarů s vysokým o

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GE - Plant cultivation

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/1G46058" target="_blank" >1G46058: Enhancement of competition ability of potato growers due to tuber production with higher consumption quality.</a><br>

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2005

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    99

  • Issue of the periodical within the volume

    7

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    9

  • Pages from-to

    474-482

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database