Red and purple potatoes - a significant antioxidant source in human nutrition
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F05%3A10059" target="_blank" >RIV/60460709:41210/05:10059 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60460709:_____/05:00:_3470 RIV/60460709:41210/05:###10059 RIV/62156489:_____/05:00:_3470 RIV/60109807:_____/05:00:_3470
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Červeně a modře zbarvené brambory - významný zdroj antioxidantů v lidské výživě
Original language description
Brambory jsou významným zdrojem antioxidantů v lidské výživě. Hlavními antioxidanty brambor jsou polyfenoly, L-askorbová kyselina, karotenoidy, tokoferoly, alfa lipoová kyselina a selen. hlavní fenolické konstituenty brambor jsou aminokyselina L-tyrosin,a polyfenolické antioxidanty skopolin a kávová kyselina, chlorogenová, kryptochlorogenová a ferulová kyselina. Červeně a modře zbarvené brambory obsahují anthokyany acylované skořicovými kyselinami (kyselina ferulová a kávová). Zbarvené brambory vykazují vyšší antioxidační potenciál než brambory s bílou dužninou. Červené brambory obsahují glykosidy pelargonidinu a peonidinu, modré brambory glykosidy malvidinu a petunidinu. Jsou zaváděny nové odrůdy brambor s červenou a modrou dužninou vzhledem k vyššímu obsahu antioxidantů a jejich využití v potravinářském a nepotravinářském průmyslu. Anthokyany brambor jsou rovněž užitečné v ochraně proti plísni bramborové. Nejvíce současně studovanými tématy je šlechtění odrůd a kultivarů s vysokým o
Czech name
Červeně a modře zbarvené brambory - významný zdroj antioxidantů v lidské výživě
Czech description
Brambory jsou významným zdrojem antioxidantů v lidské výživě. Hlavními antioxidanty brambor jsou polyfenoly, L-askorbová kyselina, karotenoidy, tokoferoly, alfa lipoová kyselina a selen. hlavní fenolické konstituenty brambor jsou aminokyselina L-tyrosin,a polyfenolické antioxidanty skopolin a kávová kyselina, chlorogenová, kryptochlorogenová a ferulová kyselina. Červeně a modře zbarvené brambory obsahují anthokyany acylované skořicovými kyselinami (kyselina ferulová a kávová). Zbarvené brambory vykazují vyšší antioxidační potenciál než brambory s bílou dužninou. Červené brambory obsahují glykosidy pelargonidinu a peonidinu, modré brambory glykosidy malvidinu a petunidinu. Jsou zaváděny nové odrůdy brambor s červenou a modrou dužninou vzhledem k vyššímu obsahu antioxidantů a jejich využití v potravinářském a nepotravinářském průmyslu. Anthokyany brambor jsou rovněž užitečné v ochraně proti plísni bramborové. Nejvíce současně studovanými tématy je šlechtění odrůd a kultivarů s vysokým o
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GE - Plant cultivation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1G46058" target="_blank" >1G46058: Enhancement of competition ability of potato growers due to tuber production with higher consumption quality.</a><br>
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Volume of the periodical
99
Issue of the periodical within the volume
7
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
9
Pages from-to
474-482
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—