Phenolics and antioxidant activity of wines during the winemaking process
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F05%3A10535" target="_blank" >RIV/60460709:41210/05:10535 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60460709:41210/05:10922
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Phenolics and antioxidant activity of wines during the winemaking process
Original language description
Content of polyphenols, composition of phenolic complex and antioxidative or antiradical capacity of wines could be affected by many extrinsic and intrinsic factors, as variety, wine growing area and climatic conditions, quality of wine, and not at leastalso technological procedures during wine-making. Changes in the content of total polyphenols (TP) and antioxidant antiradical activity (AARA) affected by grape variety, wine-growing area and winemaking process in five white (Müller Thurgau, Moravian Muscat MOPR, Pinot Blanc, White Riesling, Traminer) and four red (Saint Laurent, Blauer Portugieser, Pinot Noir, Zweigeltrebe) varieties from three wine areas (Žernoseky, Kutná Hora and Mělník) of Czech Republic (harvest 2004) were studied. 14-17 samples were taken during the wine processing. A spectrophotometric method using Foilin-Ciocalteau reagent was applied for determination of TP content and a spectrophotometric method using free stable radical 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH?)
Czech name
Obsah polyfenolů a antioxidační aktivita vín v průběhu jejich výroby
Czech description
Obsah a složení polyfenolických látek a jejich antioxidační aktivita ve vínech může být ovlivněna mnoha vnějšími a vnitřními faktory jako např. odrůdou, oblastí, klimatickými podmínkami, kvalitou vína a v neposlední řadě i technologickými postupy použitými při výrobě vína. Byly studovány změny v obsahu celkových polyfenolů (TP) a antioxidační aktivita (AARA) a prokázat vliv odrůdy, oblasti a procesu výroby vína. Pro studii bylo použito pět bílých odrůd (Müller-Thurgau, MOPR, Burgundské bílé, Ryzlink rýnský a Tramín červený) a čtyři modré odrůdy (Svatovavřinecké, Modrý portugal, Burgundské modré a Zweigeltrebe). Vzorky pocházely z Žernosek, Kutné Hory a Mělníku, ze sklizně roku 2004. V procesu výroby vína bylo odebráno 14-17 vzorků k analýzám. Obsah celkových polyfenolů byl stanoven použitím spektrofotometrické metody s Foilin-Ciocalteauovým činidlem a antioxidační aktivita byla stanovena také použitím spektrofotometrické metody s volným radikálem 1,1-diphenylem-2-picrylhydrazylem (DPPH
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Proceedings of Conference MendelNet´05 Agro, Sekce Technologie potravin, http://www.af.mendelu.cz/mendelnet2005/articles/
ISBN
80-7157-905-X
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
1
Pages from-to
0-0
Publisher name
MZLU Brno
Place of publication
Brno
Event location
MZLU Brno
Event date
Nov 29, 2005
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—