All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Phenolics and antioxidant activity of wines during the winemaking process

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F05%3A10535" target="_blank" >RIV/60460709:41210/05:10535 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/60460709:41210/05:10922

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Phenolics and antioxidant activity of wines during the winemaking process

  • Original language description

    Content of polyphenols, composition of phenolic complex and antioxidative or antiradical capacity of wines could be affected by many extrinsic and intrinsic factors, as variety, wine growing area and climatic conditions, quality of wine, and not at leastalso technological procedures during wine-making. Changes in the content of total polyphenols (TP) and antioxidant antiradical activity (AARA) affected by grape variety, wine-growing area and winemaking process in five white (Müller Thurgau, Moravian Muscat MOPR, Pinot Blanc, White Riesling, Traminer) and four red (Saint Laurent, Blauer Portugieser, Pinot Noir, Zweigeltrebe) varieties from three wine areas (Žernoseky, Kutná Hora and Mělník) of Czech Republic (harvest 2004) were studied. 14-17 samples were taken during the wine processing. A spectrophotometric method using Foilin-Ciocalteau reagent was applied for determination of TP content and a spectrophotometric method using free stable radical 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH?)

  • Czech name

    Obsah polyfenolů a antioxidační aktivita vín v průběhu jejich výroby

  • Czech description

    Obsah a složení polyfenolických látek a jejich antioxidační aktivita ve vínech může být ovlivněna mnoha vnějšími a vnitřními faktory jako např. odrůdou, oblastí, klimatickými podmínkami, kvalitou vína a v neposlední řadě i technologickými postupy použitými při výrobě vína. Byly studovány změny v obsahu celkových polyfenolů (TP) a antioxidační aktivita (AARA) a prokázat vliv odrůdy, oblasti a procesu výroby vína. Pro studii bylo použito pět bílých odrůd (Müller-Thurgau, MOPR, Burgundské bílé, Ryzlink rýnský a Tramín červený) a čtyři modré odrůdy (Svatovavřinecké, Modrý portugal, Burgundské modré a Zweigeltrebe). Vzorky pocházely z Žernosek, Kutné Hory a Mělníku, ze sklizně roku 2004. V procesu výroby vína bylo odebráno 14-17 vzorků k analýzám. Obsah celkových polyfenolů byl stanoven použitím spektrofotometrické metody s Foilin-Ciocalteauovým činidlem a antioxidační aktivita byla stanovena také použitím spektrofotometrické metody s volným radikálem 1,1-diphenylem-2-picrylhydrazylem (DPPH

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2005

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Proceedings of Conference MendelNet´05 Agro, Sekce Technologie potravin, http://www.af.mendelu.cz/mendelnet2005/articles/

  • ISBN

    80-7157-905-X

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    1

  • Pages from-to

    0-0

  • Publisher name

    MZLU Brno

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    MZLU Brno

  • Event date

    Nov 29, 2005

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article