Phenolics and antioxidant activity of wines during the winemaking process
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F05%3A13971" target="_blank" >RIV/60460709:41210/05:13971 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Obsah polyfenolů a antioxidační aktivita vín v průběhu jejich výroby
Original language description
Obsah a složení polyfenolických látek a jejich antioxidační aktivita ve vínech může být ovlivněna mnoha vnějšími a vnitřními faktory jako např. odrůdou, oblastí, klimatickými podmínkami, kvalitou vína a v neposlední řadě i technologickými postupy použitými při výrobě vína. Byly studovány změny v obsahu celkových polyfenolů (TP) a antioxidační aktivita (AARA) a prokázat vliv odrůdy, oblasti a procesu výroby vína. Pro studii bylo použito pět bílých odrůd (Müller-Thurgau, MOPR, Burgundské bílé, Ryzlink rýnský a Tramín červený) a čtyři modré odrůdy (Svatovavřinecké, Modrý portugal, Burgundské modré a Zweigeltrebe). Vzorky pocházely z Žernosek, Kutné Hory a Mělníku, ze sklizně roku 2004. V procesu výroby vína bylo odebráno 14-17 vzorků k analýzám. Obsah celkových polyfenolů byl stanoven použitím spektrofotometrické metody s Foilin-Ciocalteauovým činidlem a antioxidační aktivita byla stanovena také použitím spektrofotometrické metody s volným radikálem 1,1-diphenylem-2-picrylhydrazylem (DPPH
Czech name
Obsah polyfenolů a antioxidační aktivita vín v průběhu jejich výroby
Czech description
Obsah a složení polyfenolických látek a jejich antioxidační aktivita ve vínech může být ovlivněna mnoha vnějšími a vnitřními faktory jako např. odrůdou, oblastí, klimatickými podmínkami, kvalitou vína a v neposlední řadě i technologickými postupy použitými při výrobě vína. Byly studovány změny v obsahu celkových polyfenolů (TP) a antioxidační aktivita (AARA) a prokázat vliv odrůdy, oblasti a procesu výroby vína. Pro studii bylo použito pět bílých odrůd (Müller-Thurgau, MOPR, Burgundské bílé, Ryzlink rýnský a Tramín červený) a čtyři modré odrůdy (Svatovavřinecké, Modrý portugal, Burgundské modré a Zweigeltrebe). Vzorky pocházely z Žernosek, Kutné Hory a Mělníku, ze sklizně roku 2004. V procesu výroby vína bylo odebráno 14-17 vzorků k analýzám. Obsah celkových polyfenolů byl stanoven použitím spektrofotometrické metody s Foilin-Ciocalteauovým činidlem a antioxidační aktivita byla stanovena také použitím spektrofotometrické metody s volným radikálem 1,1-diphenylem-2-picrylhydrazylem (DPPH
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník abstraktů MendelNet´05 Agro
ISBN
80-7157-905-X
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
1
Pages from-to
92-92
Publisher name
MZLU Brno
Place of publication
Brno
Event location
MZLU Brno
Event date
Nov 29, 2005
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—