All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effect selected factors on polyphenols, ascorbic acid and carotenoid content in potato tubers

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F06%3A15490" target="_blank" >RIV/60460709:41210/06:15490 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv vybraných faktorů na obsah polyfenolů, kyseliny askorbové a karotenoidů v hlízách brambor

  • Original language description

    V přesných polních pokusech v ČR byl v letech 2004 a 2005 zkoumán vliv stanovištních podmínek, odrůd se žlutou a fialovou dužninou na obsah kyseliny askorbové (KA) a celkových polyfenolů (CP). Obsah KA dosáhl v průměru devíti odrůd hodnoty 170,3 mg/100gFW a byl prokazatelně ovlivněn genotypem odrůdy i stanovištními podmínkami. Nejvyšší hodnoty dosáhl u odrůdy Marabel, u ostatních osmi odrůd byly zjištěny nižší obsahy KA o 5 až 33 %. Z pěti lokalit byl zaznamenán nejvyšší obsah KA na lokalitě v nížinnéoblasti (174 m n. m.) s nejteplejším a suchým klimatem a s lehkou písčitou půdou. V případě celkových polyfenolů nebyl mezi lokalitami zjištěn průkazný rozdíl, ale projevil se trend vyššího obsahu CP (o 9 až 22 % proti ostatním lokalitám) na stanovišti Stachy, což souvisí s výrazně nižší teplotou ve vegetačním období v této lokalitě. U odrůdy Valfi s fialovou barvou dužniny byl zjištěn o 90 % vyšší obsah CP proti průměru odrůd se žlutou dužninou. Ve skupině odrůd se žlutou dužninou byly

  • Czech name

    Vliv vybraných faktorů na obsah polyfenolů, kyseliny askorbové a karotenoidů v hlízách brambor

  • Czech description

    V přesných polních pokusech v ČR byl v letech 2004 a 2005 zkoumán vliv stanovištních podmínek, odrůd se žlutou a fialovou dužninou na obsah kyseliny askorbové (KA) a celkových polyfenolů (CP). Obsah KA dosáhl v průměru devíti odrůd hodnoty 170,3 mg/100gFW a byl prokazatelně ovlivněn genotypem odrůdy i stanovištními podmínkami. Nejvyšší hodnoty dosáhl u odrůdy Marabel, u ostatních osmi odrůd byly zjištěny nižší obsahy KA o 5 až 33 %. Z pěti lokalit byl zaznamenán nejvyšší obsah KA na lokalitě v nížinnéoblasti (174 m n. m.) s nejteplejším a suchým klimatem a s lehkou písčitou půdou. V případě celkových polyfenolů nebyl mezi lokalitami zjištěn průkazný rozdíl, ale projevil se trend vyššího obsahu CP (o 9 až 22 % proti ostatním lokalitám) na stanovišti Stachy, což souvisí s výrazně nižší teplotou ve vegetačním období v této lokalitě. U odrůdy Valfi s fialovou barvou dužniny byl zjištěn o 90 % vyšší obsah CP proti průměru odrůd se žlutou dužninou. Ve skupině odrůd se žlutou dužninou byly

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GC - Plant growing, crop rotation

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2006

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník referátů ze semináře "Současné představy a požadavky na kvalitu rostlinných produktů"

  • ISBN

    80-7040-874-X

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    85-90

  • Publisher name

    Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta

  • Place of publication

    Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Ze

  • Event location

    České Budějovice

  • Event date

    Aug 29, 2006

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article