Effect selected factors on polyphenols, ascorbic acid and carotenoid content in potato tubers
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F06%3A15490" target="_blank" >RIV/60460709:41210/06:15490 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv vybraných faktorů na obsah polyfenolů, kyseliny askorbové a karotenoidů v hlízách brambor
Original language description
V přesných polních pokusech v ČR byl v letech 2004 a 2005 zkoumán vliv stanovištních podmínek, odrůd se žlutou a fialovou dužninou na obsah kyseliny askorbové (KA) a celkových polyfenolů (CP). Obsah KA dosáhl v průměru devíti odrůd hodnoty 170,3 mg/100gFW a byl prokazatelně ovlivněn genotypem odrůdy i stanovištními podmínkami. Nejvyšší hodnoty dosáhl u odrůdy Marabel, u ostatních osmi odrůd byly zjištěny nižší obsahy KA o 5 až 33 %. Z pěti lokalit byl zaznamenán nejvyšší obsah KA na lokalitě v nížinnéoblasti (174 m n. m.) s nejteplejším a suchým klimatem a s lehkou písčitou půdou. V případě celkových polyfenolů nebyl mezi lokalitami zjištěn průkazný rozdíl, ale projevil se trend vyššího obsahu CP (o 9 až 22 % proti ostatním lokalitám) na stanovišti Stachy, což souvisí s výrazně nižší teplotou ve vegetačním období v této lokalitě. U odrůdy Valfi s fialovou barvou dužniny byl zjištěn o 90 % vyšší obsah CP proti průměru odrůd se žlutou dužninou. Ve skupině odrůd se žlutou dužninou byly
Czech name
Vliv vybraných faktorů na obsah polyfenolů, kyseliny askorbové a karotenoidů v hlízách brambor
Czech description
V přesných polních pokusech v ČR byl v letech 2004 a 2005 zkoumán vliv stanovištních podmínek, odrůd se žlutou a fialovou dužninou na obsah kyseliny askorbové (KA) a celkových polyfenolů (CP). Obsah KA dosáhl v průměru devíti odrůd hodnoty 170,3 mg/100gFW a byl prokazatelně ovlivněn genotypem odrůdy i stanovištními podmínkami. Nejvyšší hodnoty dosáhl u odrůdy Marabel, u ostatních osmi odrůd byly zjištěny nižší obsahy KA o 5 až 33 %. Z pěti lokalit byl zaznamenán nejvyšší obsah KA na lokalitě v nížinnéoblasti (174 m n. m.) s nejteplejším a suchým klimatem a s lehkou písčitou půdou. V případě celkových polyfenolů nebyl mezi lokalitami zjištěn průkazný rozdíl, ale projevil se trend vyššího obsahu CP (o 9 až 22 % proti ostatním lokalitám) na stanovišti Stachy, což souvisí s výrazně nižší teplotou ve vegetačním období v této lokalitě. U odrůdy Valfi s fialovou barvou dužniny byl zjištěn o 90 % vyšší obsah CP proti průměru odrůd se žlutou dužninou. Ve skupině odrůd se žlutou dužninou byly
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GC - Plant growing, crop rotation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník referátů ze semináře "Současné představy a požadavky na kvalitu rostlinných produktů"
ISBN
80-7040-874-X
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
85-90
Publisher name
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta
Place of publication
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Ze
Event location
České Budějovice
Event date
Aug 29, 2006
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—