The content of antioxidants and yield of potaoes with different flesh colour
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F11%3A52703" target="_blank" >RIV/60460709:41210/11:52703 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60109807:_____/11:2R000030
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Obsah antioxidantů a výnos u brambor s různou barvou dužniny
Original language description
Cílem práce bylo zkoumat vliv odrůd brambor s fialovou a s červenou dužninou na obsah významných antioxidantů ? celkových polyfenolů (CP), askorbové kyseliny (AK) a celkových anthokyanů (CA) a na výnos. Přesné polní pokusy proběhly v letech 2008 a 2009 vČR. Odrůda prokazatelně ovlivnila obsah CP, AK i CA. Odrůdy s barevnou dužninou dosáhly 2,7 až 3,8krát vyššího obsahu CP proti žlutomasé kontrolní odrůdě, vzájemný rozdíl mezi nimi byl nejvýše 16,8%. V obsahu AK se tři odrůdy vyrovnaly žlutomasé kontrole, u dalších byl prokázán pokles obsahu o 18,5% až 27,9%. Obsah CA se pohyboval v širokém rozmezí od 68,7 do 573,5 mg cyanidinu/kg č. h. a korespondoval s intenzitou zbarvení a rozsahem světlého mramorování dužniny hlíz jednotlivých odrůd. Některé odrůdys barevnou dužninou dosahují výnosů srovnatelných s tradičními žlutomasými odrůdami.
Czech name
Obsah antioxidantů a výnos u brambor s různou barvou dužniny
Czech description
Cílem práce bylo zkoumat vliv odrůd brambor s fialovou a s červenou dužninou na obsah významných antioxidantů ? celkových polyfenolů (CP), askorbové kyseliny (AK) a celkových anthokyanů (CA) a na výnos. Přesné polní pokusy proběhly v letech 2008 a 2009 vČR. Odrůda prokazatelně ovlivnila obsah CP, AK i CA. Odrůdy s barevnou dužninou dosáhly 2,7 až 3,8krát vyššího obsahu CP proti žlutomasé kontrolní odrůdě, vzájemný rozdíl mezi nimi byl nejvýše 16,8%. V obsahu AK se tři odrůdy vyrovnaly žlutomasé kontrole, u dalších byl prokázán pokles obsahu o 18,5% až 27,9%. Obsah CA se pohyboval v širokém rozmezí od 68,7 do 573,5 mg cyanidinu/kg č. h. a korespondoval s intenzitou zbarvení a rozsahem světlého mramorování dužniny hlíz jednotlivých odrůd. Některé odrůdys barevnou dužninou dosahují výnosů srovnatelných s tradičními žlutomasými odrůdami.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GC - Plant growing, crop rotation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QH92110" target="_blank" >QH92110: Use of the flesh-coloured potatoes as an alternative crop with the specific food quality</a><br>
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
59
Issue of the periodical within the volume
11
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
32-34
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—