All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The content of antioxidants and yield of potaoes with different flesh colour

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F11%3A52703" target="_blank" >RIV/60460709:41210/11:52703 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/60109807:_____/11:2R000030

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Obsah antioxidantů a výnos u brambor s různou barvou dužniny

  • Original language description

    Cílem práce bylo zkoumat vliv odrůd brambor s fialovou a s červenou dužninou na obsah významných antioxidantů ? celkových polyfenolů (CP), askorbové kyseliny (AK) a celkových anthokyanů (CA) a na výnos. Přesné polní pokusy proběhly v letech 2008 a 2009 vČR. Odrůda prokazatelně ovlivnila obsah CP, AK i CA. Odrůdy s barevnou dužninou dosáhly 2,7 až 3,8krát vyššího obsahu CP proti žlutomasé kontrolní odrůdě, vzájemný rozdíl mezi nimi byl nejvýše 16,8%. V obsahu AK se tři odrůdy vyrovnaly žlutomasé kontrole, u dalších byl prokázán pokles obsahu o 18,5% až 27,9%. Obsah CA se pohyboval v širokém rozmezí od 68,7 do 573,5 mg cyanidinu/kg č. h. a korespondoval s intenzitou zbarvení a rozsahem světlého mramorování dužniny hlíz jednotlivých odrůd. Některé odrůdys barevnou dužninou dosahují výnosů srovnatelných s tradičními žlutomasými odrůdami.

  • Czech name

    Obsah antioxidantů a výnos u brambor s různou barvou dužniny

  • Czech description

    Cílem práce bylo zkoumat vliv odrůd brambor s fialovou a s červenou dužninou na obsah významných antioxidantů ? celkových polyfenolů (CP), askorbové kyseliny (AK) a celkových anthokyanů (CA) a na výnos. Přesné polní pokusy proběhly v letech 2008 a 2009 vČR. Odrůda prokazatelně ovlivnila obsah CP, AK i CA. Odrůdy s barevnou dužninou dosáhly 2,7 až 3,8krát vyššího obsahu CP proti žlutomasé kontrolní odrůdě, vzájemný rozdíl mezi nimi byl nejvýše 16,8%. V obsahu AK se tři odrůdy vyrovnaly žlutomasé kontrole, u dalších byl prokázán pokles obsahu o 18,5% až 27,9%. Obsah CA se pohyboval v širokém rozmezí od 68,7 do 573,5 mg cyanidinu/kg č. h. a korespondoval s intenzitou zbarvení a rozsahem světlého mramorování dužniny hlíz jednotlivých odrůd. Některé odrůdys barevnou dužninou dosahují výnosů srovnatelných s tradičními žlutomasými odrůdami.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GC - Plant growing, crop rotation

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QH92110" target="_blank" >QH92110: Use of the flesh-coloured potatoes as an alternative crop with the specific food quality</a><br>

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2011

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    59

  • Issue of the periodical within the volume

    11

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    32-34

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database