Effect of protein genotype to milk production
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F06%3A17127" target="_blank" >RIV/60460709:41210/06:17127 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv genotypu pro bílkoviny na mléčnou užitkovost
Original language description
b-kasein (A2), k-kasein (B) a b-laktoglobulin společně zlepšují obsah proteinů a tuků. Například alely A2 b-kaseinu a B k-kaseinu nemají samostatně pozitivní vliv na produkci mléka a mléčného proteinu. Společně ovšem působí pozitivně. BB k-kasein zase zvyšuje podíl bílkovin v mléce. Mléčnou produkci zvyšuje B alela αs1-kaseinu a A alela b-kaseinu. Sledování zahrnovalo 551 dojnic holštýnského plemene otelených v letech 2003 a 2004. Po genotypizaci vzorků krve na k-kasein byl sledován jeho vliv na mléčnou užitkovost. Výskyt jednotlivých alel byl následující: A 69,78%, B 19,24%, E10,98%. Byl zjišřěn zvýšený obsah bílkovin u dojnic genotypu BB za 100 dní laktace o 0,11-0,19%, zatímco za 305 dní laktace dosáhly nejvyšší podíl bílkovin opět BB krávy společně s genotypem EE (pouze 2 dojnice), rozdíly činily 0,10-0,0,15%.
Czech name
Vliv genotypu pro bílkoviny na mléčnou užitkovost
Czech description
b-kasein (A2), k-kasein (B) a b-laktoglobulin společně zlepšují obsah proteinů a tuků. Například alely A2 b-kaseinu a B k-kaseinu nemají samostatně pozitivní vliv na produkci mléka a mléčného proteinu. Společně ovšem působí pozitivně. BB k-kasein zase zvyšuje podíl bílkovin v mléce. Mléčnou produkci zvyšuje B alela αs1-kaseinu a A alela b-kaseinu. Sledování zahrnovalo 551 dojnic holštýnského plemene otelených v letech 2003 a 2004. Po genotypizaci vzorků krve na k-kasein byl sledován jeho vliv na mléčnou užitkovost. Výskyt jednotlivých alel byl následující: A 69,78%, B 19,24%, E10,98%. Byl zjišřěn zvýšený obsah bílkovin u dojnic genotypu BB za 100 dní laktace o 0,11-0,19%, zatímco za 305 dní laktace dosáhly nejvyšší podíl bílkovin opět BB krávy společně s genotypem EE (pouze 2 dojnice), rozdíly činily 0,10-0,0,15%.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník referátů z mezinárodní konference ?Den mléka 2006?
ISBN
80-213-1498-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
157-159
Publisher name
ČZU v Praze
Place of publication
ČZU v Praze
Event location
ČZU v Praze
Event date
May 22, 2006
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—