All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effect of protein genotype to milk production

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F06%3A17127" target="_blank" >RIV/60460709:41210/06:17127 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv genotypu pro bílkoviny na mléčnou užitkovost

  • Original language description

    b-kasein (A2), k-kasein (B) a b-laktoglobulin společně zlepšují obsah proteinů a tuků. Například alely A2 b-kaseinu a B k-kaseinu nemají samostatně pozitivní vliv na produkci mléka a mléčného proteinu. Společně ovšem působí pozitivně. BB k-kasein zase zvyšuje podíl bílkovin v mléce. Mléčnou produkci zvyšuje B alela &#945;s1-kaseinu a A alela b-kaseinu. Sledování zahrnovalo 551 dojnic holštýnského plemene otelených v letech 2003 a 2004. Po genotypizaci vzorků krve na k-kasein byl sledován jeho vliv na mléčnou užitkovost. Výskyt jednotlivých alel byl následující: A 69,78%, B 19,24%, E10,98%. Byl zjišřěn zvýšený obsah bílkovin u dojnic genotypu BB za 100 dní laktace o 0,11-0,19%, zatímco za 305 dní laktace dosáhly nejvyšší podíl bílkovin opět BB krávy společně s genotypem EE (pouze 2 dojnice), rozdíly činily 0,10-0,0,15%.

  • Czech name

    Vliv genotypu pro bílkoviny na mléčnou užitkovost

  • Czech description

    b-kasein (A2), k-kasein (B) a b-laktoglobulin společně zlepšují obsah proteinů a tuků. Například alely A2 b-kaseinu a B k-kaseinu nemají samostatně pozitivní vliv na produkci mléka a mléčného proteinu. Společně ovšem působí pozitivně. BB k-kasein zase zvyšuje podíl bílkovin v mléce. Mléčnou produkci zvyšuje B alela &#945;s1-kaseinu a A alela b-kaseinu. Sledování zahrnovalo 551 dojnic holštýnského plemene otelených v letech 2003 a 2004. Po genotypizaci vzorků krve na k-kasein byl sledován jeho vliv na mléčnou užitkovost. Výskyt jednotlivých alel byl následující: A 69,78%, B 19,24%, E10,98%. Byl zjišřěn zvýšený obsah bílkovin u dojnic genotypu BB za 100 dní laktace o 0,11-0,19%, zatímco za 305 dní laktace dosáhly nejvyšší podíl bílkovin opět BB krávy společně s genotypem EE (pouze 2 dojnice), rozdíly činily 0,10-0,0,15%.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GG - Zootechnics

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2006

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník referátů z mezinárodní konference ?Den mléka 2006?

  • ISBN

    80-213-1498-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    157-159

  • Publisher name

    ČZU v Praze

  • Place of publication

    ČZU v Praze

  • Event location

    ČZU v Praze

  • Event date

    May 22, 2006

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article