The uses of antimicrobial properties of essential oils for food protection
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F06%3A18118" target="_blank" >RIV/60460709:41210/06:18118 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60460709:41610/06:18118
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Využití antimikrobiálních vlastností silic při konzervaci potravin
Original language description
Abstrakt Cílem této studie je stanovení antimikrobiální aktivity silic v plynné fázi vybraných druhů léčivých rostlin a jejich následné využití při konzervaci potravin. Silice byly získávány z čerstvého rostlinného materiálu na základě etnobotanických dat a jejich potenciálních možností antimikrobiální aktivity pomocí hydro-destilace. Testy antimikrobiální aktivity byly prováděny modifikovanou diskovou difúzní metodou pro testování silic v plynné fázi proti 2 Gram-pozitivním a 3 Gram-negativním potravinovým patogenním bakteriím. Výsledky byly vyjádřeny pomocí minimálních inhibičních koncentrací (MIC) v ?l/cm³ vzduchu. Z 28 testovaných silic jich 13 vykazovalo antimikrobiální aktivitu minimálně proti 1 bakterii. Nejlepší výsledky byly zaznamenány ukřenu selského (Armoracia rusticana, MIC 0.0083 ?l/cm³) u všech námi testovaných bakterií, česneku setého (Allium sativum, 0,0083- 0,53 ?l/cm³) u všech námi testovaných bakterií, dobromysle obecné (Origanum vulgare, 0,066-0,13
Czech name
Využití antimikrobiálních vlastností silic při konzervaci potravin
Czech description
Abstrakt Cílem této studie je stanovení antimikrobiální aktivity silic v plynné fázi vybraných druhů léčivých rostlin a jejich následné využití při konzervaci potravin. Silice byly získávány z čerstvého rostlinného materiálu na základě etnobotanických dat a jejich potenciálních možností antimikrobiální aktivity pomocí hydro-destilace. Testy antimikrobiální aktivity byly prováděny modifikovanou diskovou difúzní metodou pro testování silic v plynné fázi proti 2 Gram-pozitivním a 3 Gram-negativním potravinovým patogenním bakteriím. Výsledky byly vyjádřeny pomocí minimálních inhibičních koncentrací (MIC) v ?l/cm³ vzduchu. Z 28 testovaných silic jich 13 vykazovalo antimikrobiální aktivitu minimálně proti 1 bakterii. Nejlepší výsledky byly zaznamenány ukřenu selského (Armoracia rusticana, MIC 0.0083 ?l/cm³) u všech námi testovaných bakterií, česneku setého (Allium sativum, 0,0083- 0,53 ?l/cm³) u všech námi testovaných bakterií, dobromysle obecné (Origanum vulgare, 0,066-0,13
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
MendelNet´06Agro
ISBN
80-7157-999-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
1
Pages from-to
96-96
Publisher name
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika
Place of publication
Brno
Event location
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Br
Event date
Nov 29, 2006
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—