The improvement of the winter wheat quality in organic farming
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F07%3A20419" target="_blank" >RIV/60460709:41210/07:20419 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Možnosti zlepšení pekařské kvality ozimé pšenice v ekologickém zemědělství
Original language description
Cílem tohoto pokusu bylo zhodnotit vliv meziřádkové vzdálenosti v ekologickém způsobu pěstování na některé jakostní ukazatele kvality zrna ozimé pšenice. Mimoto byly hodnoceny i další faktory ovlivňující kvalitu zrna (vliv způsobu pěstování, ročníku a odrůdy). Pokus se 2 odrůdami ozimé pšenice- Ludwig a Sulamit byl veden v ekologickém i konvenčním způsobu pěstování ve třech meziřádkových vzdálenostech (125, 250 a 375 mm). Po sklizni byla zjišťována pekařská jakost zrna (obsah N-látek, obsah mokrého lepku, obsah škrobu a Zelenyho sedimentační test). Meziřádková vzdálenost v ekologickém zemědělství měla největší vliv na obsah N-látek a obsah mokrého lepku. Se zvyšující se roztečí ze 125 mm na 375 mm se zvyšovaly hodnoty těchto jakostních ukazatelů, takžezrno pšenice z meziřádkové vzdálenosti 375 mm dosáhlo nejvyšší potravinářské/pekařské jakosti srovnatelné s konvenčními variantami.
Czech name
Možnosti zlepšení pekařské kvality ozimé pšenice v ekologickém zemědělství
Czech description
Cílem tohoto pokusu bylo zhodnotit vliv meziřádkové vzdálenosti v ekologickém způsobu pěstování na některé jakostní ukazatele kvality zrna ozimé pšenice. Mimoto byly hodnoceny i další faktory ovlivňující kvalitu zrna (vliv způsobu pěstování, ročníku a odrůdy). Pokus se 2 odrůdami ozimé pšenice- Ludwig a Sulamit byl veden v ekologickém i konvenčním způsobu pěstování ve třech meziřádkových vzdálenostech (125, 250 a 375 mm). Po sklizni byla zjišťována pekařská jakost zrna (obsah N-látek, obsah mokrého lepku, obsah škrobu a Zelenyho sedimentační test). Meziřádková vzdálenost v ekologickém zemědělství měla největší vliv na obsah N-látek a obsah mokrého lepku. Se zvyšující se roztečí ze 125 mm na 375 mm se zvyšovaly hodnoty těchto jakostních ukazatelů, takžezrno pšenice z meziřádkové vzdálenosti 375 mm dosáhlo nejvyšší potravinářské/pekařské jakosti srovnatelné s konvenčními variantami.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GC - Plant growing, crop rotation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Ekologické zemědělství 2007
ISBN
978-80-213-1611-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
70-72
Publisher name
PowerPrint, ČZU, Praha
Place of publication
Česká zemědělská univerzita v Praze
Event location
Praha
Event date
Feb 6, 2007
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—