Qualitative changes of wheat with different intensity of Fusarium spp. contamination
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F16%3A72543" target="_blank" >RIV/60460709:41210/16:72543 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Kvalitativní změny pšenice s různou intenzitou kontaminace Fusarium spp.
Original language description
Sledovali jsme vliv různé intenzity napadení Fusarium spp. vybraných odrůd ozimé pšenice seté a pšenice špaldy z ekologického a konvenčního způsobu pěstování na obsah deoxynivalenolu a vybrané jakostní ukazatele zrna. Jak v případě přirozené kontaminace, tak i u umělé inokulace byl u pšenice špaldy zaznamenán nižší obsah DON v zrnu ve srovnání s pšenicí setou. U obou druhů pšenice bylo zaznamenáno zhoršení technologické jakosti u uměle inokulovaných variant, především statisticky průkazně nižší hodnoty Zelenyho testu, čísla poklesu a objemové hmotnosti. Naproti tomu byl u uměle inokulovaných variant zjištěn vyšší obsah N-látek a mokrého lepku v sušině zrna pravděpodobně díky nižší HTS inokulovaných variant.
Czech name
Kvalitativní změny pšenice s různou intenzitou kontaminace Fusarium spp.
Czech description
Sledovali jsme vliv různé intenzity napadení Fusarium spp. vybraných odrůd ozimé pšenice seté a pšenice špaldy z ekologického a konvenčního způsobu pěstování na obsah deoxynivalenolu a vybrané jakostní ukazatele zrna. Jak v případě přirozené kontaminace, tak i u umělé inokulace byl u pšenice špaldy zaznamenán nižší obsah DON v zrnu ve srovnání s pšenicí setou. U obou druhů pšenice bylo zaznamenáno zhoršení technologické jakosti u uměle inokulovaných variant, především statisticky průkazně nižší hodnoty Zelenyho testu, čísla poklesu a objemové hmotnosti. Naproti tomu byl u uměle inokulovaných variant zjištěn vyšší obsah N-látek a mokrého lepku v sušině zrna pravděpodobně díky nižší HTS inokulovaných variant.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GC - Plant growing, crop rotation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1310072" target="_blank" >QJ1310072: Utilisation of participatory breeding system in the research and breeding of wheat cultivars suitable for organic cultivation</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
64
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
469-472
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—