Recorvery of teat morphology after milking to the original state before milking
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F11%3A52877" target="_blank" >RIV/60460709:41210/11:52877 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/26788462:_____/11:#0000494
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Obnova morfologie struku po dojení do původního stavu před dojením
Original language description
U krav holštýnského plemene (H) v počtu 74 ks a dojnic českého strakatého plemene (C) v počtu 72 ks byly sledovány rozdíly ve vnějších rozměrech struku, dále pak rozdíly vnitřních rozměrů struku hodnocených pomocí sonografu. Měření v 1. fázi laktace se uskutečnilo do 150 dnů, ve 2. fázi pak po 150 dnech od otelení. U obou plemen byl při měření mléčné žlázy realizován lineární popis vemene. Dále byl sledován počet somatických buněk ve vzorku odebraného mléka, délka dojení a denní nádoj mléka. Vysoce průkazné rozdíly mezi plemeny byly zjištěny u vnitřní - sonograficky zjišťované - délky strukového kanálku ihned po dojení a plochy hrotu struku před a ihned po dojení. Průkazné rozdíly nebyly mezi plemeny zjištěny u délky strukového kanálku před dojením a tloušťky stěny struku před a ihned po dojení.
Czech name
Obnova morfologie struku po dojení do původního stavu před dojením
Czech description
U krav holštýnského plemene (H) v počtu 74 ks a dojnic českého strakatého plemene (C) v počtu 72 ks byly sledovány rozdíly ve vnějších rozměrech struku, dále pak rozdíly vnitřních rozměrů struku hodnocených pomocí sonografu. Měření v 1. fázi laktace se uskutečnilo do 150 dnů, ve 2. fázi pak po 150 dnech od otelení. U obou plemen byl při měření mléčné žlázy realizován lineární popis vemene. Dále byl sledován počet somatických buněk ve vzorku odebraného mléka, délka dojení a denní nádoj mléka. Vysoce průkazné rozdíly mezi plemeny byly zjištěny u vnitřní - sonograficky zjišťované - délky strukového kanálku ihned po dojení a plochy hrotu struku před a ihned po dojení. Průkazné rozdíly nebyly mezi plemeny zjištěny u délky strukového kanálku před dojením a tloušťky stěny struku před a ihned po dojení.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QH91270" target="_blank" >QH91270: Utilization of genetic and non-genetic factors for increasing of performance of dairy cattle in Czech Republic</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
Metodická příručka
Regulation ID
—
Technical parameters
č.j. 17210/2011-4
Economical parameters
Uvedená práce upozorňuje na změny struku vnější a vnitřní, ke kterým dochází v průběhu dojení. Ekonomické ztráty způsobené špatným seřízením dojícího zařízení následně významně zhoršují ekonomiku chovu dojeného skotu.
Certification body designation
Ministerstvo zemědělství ČR
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů