Effect of pasteurization and freezing on the contents of lipophilic vitamins in milk
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F12%3A56737" target="_blank" >RIV/60460709:41210/12:56737 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/26722861:_____/12:ZJLIPO12
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv pasterace a zamrazení na obsah lipofilních vitaminů v mléce
Original language description
Byl sledován vliv pasterace a následného krátkodobého skladování v mrazicím boxu při teplotě -20 °C na změnu obsahu vitaminu E a A v kozím a ovčím mléce. Vitaminy byly stanoveny metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie. K detekci vitaminu E byl použit fluorescenční detektor, ke stanovení vitaminu A detektor diodového pole. Průměrný obsah vitaminu A v kozím čerstvém mléce byl 112 ? 38 ?g/100 g, resp. 119 ? 61 ?g/100 g v čerstvém ovčím mléce. Vitamin E byl průměrně z 96,7 ? 3,6 % zastoupen ?-tokoferolem. Průměrný obsah ?-tokoferolu v kozím čerstvém mléce byl 183 ? 12 ?g/100 g, resp. 382 ? 185 ?g/100 g v čerstvém ovčím mléce. Úbytek sledovaných vitaminů v důsledku pasterace byl velmi rozdílný a pohyboval se v rozmezí 0 - 64,8 %. Po týdenním skladování v mrazicím boxu klesl obsah obou vitaminů v průměru o 22 % v mléce čerstvém, resp. o 29 % v mléce pasterovaném a i nadále klesal strměji v mléce pasterovaném. Po třítýdenním skladování dosáhl průměrný pokles vitaminů v pasterovaném
Czech name
Vliv pasterace a zamrazení na obsah lipofilních vitaminů v mléce
Czech description
Byl sledován vliv pasterace a následného krátkodobého skladování v mrazicím boxu při teplotě -20 °C na změnu obsahu vitaminu E a A v kozím a ovčím mléce. Vitaminy byly stanoveny metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie. K detekci vitaminu E byl použit fluorescenční detektor, ke stanovení vitaminu A detektor diodového pole. Průměrný obsah vitaminu A v kozím čerstvém mléce byl 112 ? 38 ?g/100 g, resp. 119 ? 61 ?g/100 g v čerstvém ovčím mléce. Vitamin E byl průměrně z 96,7 ? 3,6 % zastoupen ?-tokoferolem. Průměrný obsah ?-tokoferolu v kozím čerstvém mléce byl 183 ? 12 ?g/100 g, resp. 382 ? 185 ?g/100 g v čerstvém ovčím mléce. Úbytek sledovaných vitaminů v důsledku pasterace byl velmi rozdílný a pohyboval se v rozmezí 0 - 64,8 %. Po týdenním skladování v mrazicím boxu klesl obsah obou vitaminů v průměru o 22 % v mléce čerstvém, resp. o 29 % v mléce pasterovaném a i nadále klesal strměji v mléce pasterovaném. Po třítýdenním skladování dosáhl průměrný pokles vitaminů v pasterovaném
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/2B08072" target="_blank" >2B08072: New procedures of testing system in raw milk and milk products during technological treatment stages by the manufacturing and finishing process</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy - Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
135
Issue of the periodical within the volume
135
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
5-9
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—