Effect of temperature on seeds germination of forage sorghum
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F13%3A62212" target="_blank" >RIV/60460709:41210/13:62212 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv teploty na klíčivost semen pícních čiroků
Original language description
V roce 2012 byly v laboratorních podmínkách prováděny testy klíčivosti semen 5 hybridů čiroků (Nutri Honey, Latte, Honey Graze BMR, Big Kahuna BMR a Sucrosorgo 506) při teplotách 5; 10; 15; 20; 25; 30; 35; 40; 45 a 50 °C. Hodnocena byla dynamika klíčení,celková klíčivost a střední doba klíčení. Klíčení semen všech hybridů čiroku bylo zaznamenáno v rozpětí teplot 10 ? 40 °C; při teplotě 45 °C klíčily pouze ojediněle semena hybridů Big Kahuna BMR a Sucrosorgo 506. Celková klíčivost semen čiroku v průměruza všechny hybridy se při teplotách 15 ? 35 °C pohybovala v rozpětí 88,7 ? 91,5 %. Průkazně nižší hodnoty (alfa = 0,05) byly zjištěny při teplotách 10; 40 a 45 °C (celková klíčivost: 86,0; 78,5 a 1,2 %). Při teplotách 35 ? 45 °C bylo klíčení semen čiroku ukončeno do 4 dnů. Při 30 °C a nižších teplotách se tento interval prodloužil na 7 ? 49 dnů. Střední doba klíčení (MGT) se v průměru za testované hybridy čiroku prodlužovala s klesající teplotou (z 1,1 dne při 40 °C na 11,8 dne při 10 °
Czech name
Vliv teploty na klíčivost semen pícních čiroků
Czech description
V roce 2012 byly v laboratorních podmínkách prováděny testy klíčivosti semen 5 hybridů čiroků (Nutri Honey, Latte, Honey Graze BMR, Big Kahuna BMR a Sucrosorgo 506) při teplotách 5; 10; 15; 20; 25; 30; 35; 40; 45 a 50 °C. Hodnocena byla dynamika klíčení,celková klíčivost a střední doba klíčení. Klíčení semen všech hybridů čiroku bylo zaznamenáno v rozpětí teplot 10 ? 40 °C; při teplotě 45 °C klíčily pouze ojediněle semena hybridů Big Kahuna BMR a Sucrosorgo 506. Celková klíčivost semen čiroku v průměruza všechny hybridy se při teplotách 15 ? 35 °C pohybovala v rozpětí 88,7 ? 91,5 %. Průkazně nižší hodnoty (alfa = 0,05) byly zjištěny při teplotách 10; 40 a 45 °C (celková klíčivost: 86,0; 78,5 a 1,2 %). Při teplotách 35 ? 45 °C bylo klíčení semen čiroku ukončeno do 4 dnů. Při 30 °C a nižších teplotách se tento interval prodloužil na 7 ? 49 dnů. Střední doba klíčení (MGT) se v průměru za testované hybridy čiroku prodlužovala s klesající teplotou (z 1,1 dne při 40 °C na 11,8 dne při 10 °
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GC - Plant growing, crop rotation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Osivo a sadba - XI. odborný a vědecký seminář
ISBN
978-80-213-2358-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
42-47
Publisher name
Česká zemědělská univerzita v Praze
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Feb 7, 2013
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
000319748800007