Effect of alternating temperatures on germination parameters of forage sorghum
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F15%3A69504" target="_blank" >RIV/60460709:41210/15:69504 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv střídavých teplot na parametry klíčivosti semen pícních čiroků
Original language description
V roce 2012 byl v laboratorních podmínkách testován vliv stálých (10; 15 a 20 °C) a střídavých teplotních režimů (5/15; 10/20 a 15/25 °C) na parametry klíčivosti 4 pícních hybridů čiroků (Nutri Honey, Latte, Honey Graze BMR, Big Kahuna BMR). Celková klíčivost (GT) semen čiroku se v průměru za všechny hybridy pohybovala v rozpětí 83,7 ? 91,1 %. Průkazně nejnižší hodnoty (alfa = 0,05) byly stanoveny při teplotních režimech 10 °C a 5/15 °C a naopak nejvyšší celková klíčivost byla zaznamenána při stálé teplotě 20 °C. Mezi teplotními režimy 10 °C a 5/15 °C (GT: 84,2 %, resp. 83,7 %) ani mezi režimy 15 °C a 10/20 °C (88,6 %, resp. 87,8 %) nebyl zjištěn statisticky významný rozdíl, ale celková klíčivost stanovená při 20 °C byla oproti režimu 15/25 °C průkazněvyšší (91,1 % vs. 88,2 %). Testované teplotní režimy měly průkazný vliv i na dynamiku klíčení. Při stálých teplotách 10 °C a 15 °C probíhalo klíčení na počátku testu průkazně pomaleji než u střídavých teplotních režimů 5/15 °C a 10/20 °C
Czech name
Vliv střídavých teplot na parametry klíčivosti semen pícních čiroků
Czech description
V roce 2012 byl v laboratorních podmínkách testován vliv stálých (10; 15 a 20 °C) a střídavých teplotních režimů (5/15; 10/20 a 15/25 °C) na parametry klíčivosti 4 pícních hybridů čiroků (Nutri Honey, Latte, Honey Graze BMR, Big Kahuna BMR). Celková klíčivost (GT) semen čiroku se v průměru za všechny hybridy pohybovala v rozpětí 83,7 ? 91,1 %. Průkazně nejnižší hodnoty (alfa = 0,05) byly stanoveny při teplotních režimech 10 °C a 5/15 °C a naopak nejvyšší celková klíčivost byla zaznamenána při stálé teplotě 20 °C. Mezi teplotními režimy 10 °C a 5/15 °C (GT: 84,2 %, resp. 83,7 %) ani mezi režimy 15 °C a 10/20 °C (88,6 %, resp. 87,8 %) nebyl zjištěn statisticky významný rozdíl, ale celková klíčivost stanovená při 20 °C byla oproti režimu 15/25 °C průkazněvyšší (91,1 % vs. 88,2 %). Testované teplotní režimy měly průkazný vliv i na dynamiku klíčení. Při stálých teplotách 10 °C a 15 °C probíhalo klíčení na počátku testu průkazně pomaleji než u střídavých teplotních režimů 5/15 °C a 10/20 °C
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GC - Plant growing, crop rotation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Osivo a sadba - XII. odborný a vědecký seminář
ISBN
978-80-213-2544-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
77-82
Publisher name
Česká zemědělská univerzita v Praze
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Feb 5, 2015
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
000357378800012