Study of selected microbial and chemical parameters in colostrum from the Czech red cattle
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F13%3A62701" target="_blank" >RIV/60460709:41210/13:62701 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60461373:22330/13:43896439 RIV/26722861:_____/13:LI39
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Sledování vybraných mikrobiálních a chemických parametrů v kolostru českého červenostrakatého skotu
Original language description
Cílem této studie bylo testování mikrobiologických a chemických ukazatelů kvality kravského kolostra od prvotelek i dojnic českého červenostrakatého skotu. Z mikrobiologických parametrů byly sledovány počty kvasinek, plísní, koliformních bakterií, E.coli, koaguláza pozitivních stafylokoků a celkový počet mikroorganismů. Přibližně u poloviny testovaných vzorků mleziva byla detekována přítomnost koliformních bakterií a E.coli. Přítomnost koaguláza pozitivních stafylokoků byla zachycena především v letníchměsících. Vyšší počty kvasinek a plísní (do 1000 KTJ/ml) byly detekovány v zimním období. Celkové počty mikroorganismů odpovídaly počtům u tepelně neošetřeného mléka. U většiny vzorků byly dosaženy zvláště nízké celkové počty (pod 1000 KTJ/ml). Z chemických parametrů byl sledován obsah tuku, bílkovin, sušina, pH, vodivost a obsah vitamínů A a E. Z 36 vzorků testovaných na přítomnost reziduí inhibičních látek u tří vzorků byla prokázána rezidua ampicilinu a cloxacilinu.
Czech name
Sledování vybraných mikrobiálních a chemických parametrů v kolostru českého červenostrakatého skotu
Czech description
Cílem této studie bylo testování mikrobiologických a chemických ukazatelů kvality kravského kolostra od prvotelek i dojnic českého červenostrakatého skotu. Z mikrobiologických parametrů byly sledovány počty kvasinek, plísní, koliformních bakterií, E.coli, koaguláza pozitivních stafylokoků a celkový počet mikroorganismů. Přibližně u poloviny testovaných vzorků mleziva byla detekována přítomnost koliformních bakterií a E.coli. Přítomnost koaguláza pozitivních stafylokoků byla zachycena především v letníchměsících. Vyšší počty kvasinek a plísní (do 1000 KTJ/ml) byly detekovány v zimním období. Celkové počty mikroorganismů odpovídaly počtům u tepelně neošetřeného mléka. U většiny vzorků byly dosaženy zvláště nízké celkové počty (pod 1000 KTJ/ml). Z chemických parametrů byl sledován obsah tuku, bílkovin, sušina, pH, vodivost a obsah vitamínů A a E. Z 36 vzorků testovaných na přítomnost reziduí inhibičních látek u tří vzorků byla prokázána rezidua ampicilinu a cloxacilinu.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1210376" target="_blank" >QJ1210376: Colostrum as a source of new primary products in food and food supplements characterized by improved dietary properties and high content of natural biologically active substances.</a><br>
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy - Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
24
Issue of the periodical within the volume
141
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
45-48
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—