Necrotic enteritis in poultry and its possible reduction by lauric acid
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F14%3A65482" target="_blank" >RIV/60460709:41210/14:65482 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Nekrotická enteritida drůbeže a možnosti její redukce pomocí kyseliny laurové
Original language description
Výskyt nekrotické enteritidy v chovech drůbeže představuje celosvětový zdravotně-hygienický problém. Nejen samotná infekce, ale i její následky (snížená produkce, riziko přenosu původce do suroviny, náklady na léčbu a prevenci) volá po efektivním preventivním, popřípadě i terapeutickém přípravku. Látka by měla být netoxická, relativně levná a účinná. Současná antibiotická terapie s sebou nese řadu rizik, zejména pak v šíření antibiotické rezistence. Je velmi žádoucí množství používaných antibiotik omezit. Z preventivního hlediska nenalézá dle současné evropské legislativy používání antibiotik v krmivech uplatnění. Mezi alternativní látky s antibakteriálním účinkem patří mastné kyseliny o střední délce řetězce a jejich deriváty; Gram-pozitivní bakterievýrazně redukuje kyselina laurová (C12:0). Je to látka běžně se vyskytující např. v mléce savců, nebo v palmovém oleji a její použití nepředstavuje zdravotní riziko. Její využití u drůbeže infikované bakterií Clostridium perfringens (půvo
Czech name
Nekrotická enteritida drůbeže a možnosti její redukce pomocí kyseliny laurové
Czech description
Výskyt nekrotické enteritidy v chovech drůbeže představuje celosvětový zdravotně-hygienický problém. Nejen samotná infekce, ale i její následky (snížená produkce, riziko přenosu původce do suroviny, náklady na léčbu a prevenci) volá po efektivním preventivním, popřípadě i terapeutickém přípravku. Látka by měla být netoxická, relativně levná a účinná. Současná antibiotická terapie s sebou nese řadu rizik, zejména pak v šíření antibiotické rezistence. Je velmi žádoucí množství používaných antibiotik omezit. Z preventivního hlediska nenalézá dle současné evropské legislativy používání antibiotik v krmivech uplatnění. Mezi alternativní látky s antibakteriálním účinkem patří mastné kyseliny o střední délce řetězce a jejich deriváty; Gram-pozitivní bakterievýrazně redukuje kyselina laurová (C12:0). Je to látka běžně se vyskytující např. v mléce savců, nebo v palmovém oleji a její použití nepředstavuje zdravotní riziko. Její využití u drůbeže infikované bakterií Clostridium perfringens (půvo
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Volume of the periodical
11
Issue of the periodical within the volume
N
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
892-895
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—