All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Necrotic enteritis in poultry and its possible reduction by lauric acid

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F14%3A65482" target="_blank" >RIV/60460709:41210/14:65482 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Nekrotická enteritida drůbeže a možnosti její redukce pomocí kyseliny laurové

  • Original language description

    Výskyt nekrotické enteritidy v chovech drůbeže představuje celosvětový zdravotně-hygienický problém. Nejen samotná infekce, ale i její následky (snížená produkce, riziko přenosu původce do suroviny, náklady na léčbu a prevenci) volá po efektivním preventivním, popřípadě i terapeutickém přípravku. Látka by měla být netoxická, relativně levná a účinná. Současná antibiotická terapie s sebou nese řadu rizik, zejména pak v šíření antibiotické rezistence. Je velmi žádoucí množství používaných antibiotik omezit. Z preventivního hlediska nenalézá dle současné evropské legislativy používání antibiotik v krmivech uplatnění. Mezi alternativní látky s antibakteriálním účinkem patří mastné kyseliny o střední délce řetězce a jejich deriváty; Gram-pozitivní bakterievýrazně redukuje kyselina laurová (C12:0). Je to látka běžně se vyskytující např. v mléce savců, nebo v palmovém oleji a její použití nepředstavuje zdravotní riziko. Její využití u drůbeže infikované bakterií Clostridium perfringens (půvo

  • Czech name

    Nekrotická enteritida drůbeže a možnosti její redukce pomocí kyseliny laurové

  • Czech description

    Výskyt nekrotické enteritidy v chovech drůbeže představuje celosvětový zdravotně-hygienický problém. Nejen samotná infekce, ale i její následky (snížená produkce, riziko přenosu původce do suroviny, náklady na léčbu a prevenci) volá po efektivním preventivním, popřípadě i terapeutickém přípravku. Látka by měla být netoxická, relativně levná a účinná. Současná antibiotická terapie s sebou nese řadu rizik, zejména pak v šíření antibiotické rezistence. Je velmi žádoucí množství používaných antibiotik omezit. Z preventivního hlediska nenalézá dle současné evropské legislativy používání antibiotik v krmivech uplatnění. Mezi alternativní látky s antibakteriálním účinkem patří mastné kyseliny o střední délce řetězce a jejich deriváty; Gram-pozitivní bakterievýrazně redukuje kyselina laurová (C12:0). Je to látka běžně se vyskytující např. v mléce savců, nebo v palmovém oleji a její použití nepředstavuje zdravotní riziko. Její využití u drůbeže infikované bakterií Clostridium perfringens (půvo

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GH - Nutrition of farm animals

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2014

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Veterinářství

  • ISSN

    0506-8231

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    11

  • Issue of the periodical within the volume

    N

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    892-895

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database