Measures for risks reduction of cereals Fusarium Head Blight Occurence in organic farming
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F14%3A65771" target="_blank" >RIV/60460709:41210/14:65771 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60076658:12220/14:43888179
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Opatření k omezení rizika výskytu fuzarióz klasů obilnin v ekologickém zemědělství
Original language description
Fuzariózy klasů obilnin představují závažné onemocnění rostlin, jehož důsledkem jsou výnosové ztráty, kontaminace zrna mykotoxiny a negativní ovlivnění hygienické i technologické jakosti produkce.Předložená metodika je orientována na problematiku fuzarióz klasů obilnin a možnosti omezení jejich výskytu v podmínkách ekologického zemědělství, kde není možné využívání chemické fungicidní ochrany. Poskytuje ucelený přehled o souboru opatření, využitelném při ekologickém pěstování (počínaje volbou osiva, výběrem odrůd, agrotechnickými postupy až po sklizeň a uskladnění produkce), který při správném, systémovém uplatňování vede k podstatnému omezení výskytu klasových fuzarióz. Metodika je primárně určena pěstitelům obilnin hospodařícím v ekologickém režimu,doporučení v ní uváděná jsou ale plně využitelná i při konvenčním způsobu hospodaření.
Czech name
Opatření k omezení rizika výskytu fuzarióz klasů obilnin v ekologickém zemědělství
Czech description
Fuzariózy klasů obilnin představují závažné onemocnění rostlin, jehož důsledkem jsou výnosové ztráty, kontaminace zrna mykotoxiny a negativní ovlivnění hygienické i technologické jakosti produkce.Předložená metodika je orientována na problematiku fuzarióz klasů obilnin a možnosti omezení jejich výskytu v podmínkách ekologického zemědělství, kde není možné využívání chemické fungicidní ochrany. Poskytuje ucelený přehled o souboru opatření, využitelném při ekologickém pěstování (počínaje volbou osiva, výběrem odrůd, agrotechnickými postupy až po sklizeň a uskladnění produkce), který při správném, systémovém uplatňování vede k podstatnému omezení výskytu klasových fuzarióz. Metodika je primárně určena pěstitelům obilnin hospodařícím v ekologickém režimu,doporučení v ní uváděná jsou ale plně využitelná i při konvenčním způsobu hospodaření.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
GF - Diseases, pests, weeds and plant protection
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QI111B154" target="_blank" >QI111B154: Safety of cereals bioproducts in light of occurence of Alternaria and Fusarium mycotoxins.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
fuzariózy klasů obilnin v EZ
Regulation ID
ISBN: 978-80-213-2521-0, 40 s.
Technical parameters
MZe 1/2014-17250
Economical parameters
zvýšení výnosů a kvality obilnin v ekologickém zemědělství
Certification body designation
MZe ČR
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů