CHOICE OF SPECIES AND VARIETIES OF WHEAT FOR ORGANIC FARMING
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F07%3A00008288" target="_blank" >RIV/60076658:12220/07:00008288 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
CHOICE OF SPECIES AND VARIETIES OF WHEAT FOR ORGANIC FARMING
Original language description
Cereals, the yield of which is strongly influenced by a well-selected variety, belong to the most important crops of organic farming, grown on arable land. At first a questionnaire study was executed among organic farmers in 2006 to gain information concerning the choice of variety, structure of growing, and yield of cereals in the Czech Republic. The actual cultivars of wheat are bred to be suitable for intensive farming. Therefore, not all the actual cultivars are suitable for organic farming. The methodology of tests of the suitability of cultivars for organic farming was elaborated and tested in 2006. Particular morphological, biological and agricultural features were evaluated. Selected Austrian cultivars, which were recommended for in organic farming system and breeded strains were tested. It is diffcult to achieve a sufficient protein content in grain in the organic farming system. The fact that the protein content in landraces of wheat is higher than the protein content in mode
Czech name
Volba druhů a odrůd pšenice pro ekologické zemědělství
Czech description
Obilniny, výnos z nich je větší ovlivněný dobrým výběrem odrůdy, patří k nejdůležitějším úrodám v ekologickém zemědělství, rostoucích na orné půdě. Nejdříve byla provedena dotazníková studie mezi ekologickými farmáři v roce 2006 k získání informací obsahující výběr odrůdy, strukturu pěstování a výnos obilnin v České republice. Současné kultivary pšenice jsou pěstovány tak, aby byly vhodné pro intenzivní zemědělství. Nicméně ne všechny současné kultivary jsou vhodné pro ekologické zemědělství. Metodika testů vhodnosti kultivarů pro ekologické zemědělství byla vypracována a testována v roce 2006. Zvláště byly hodnoceny morfologické, biologické a zemědělské charakteristiky. Vybraný rakouský kultivar, který byl doporučen pro ekologický systém hospodaření a... byl testován. Je obtížné dosáhnout dostatečného obsahu proteinu v zrnu v ekologickém systému hospodaření. Skutečnost, že obsah proteinu v krajových odrůdách pšenice je vyšší než byl potvrzen obsah proteinu v moderních šlechtitelských
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GC - Plant growing, crop rotation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QG50034" target="_blank" >QG50034: New technological processes in organic agriculture on arable land to acquire quality available for food and feed processing.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Research for rural development 2007
ISBN
—
ISSN
1691-4031
e-ISSN
—
Number of pages
8
Pages from-to
22-29
Publisher name
LLU Jelgava
Place of publication
Jelgava
Event location
Jelgava
Event date
Jan 1, 2007
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—