Common wheat (Triticum aestivum L.)
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F14%3A66267" target="_blank" >RIV/60460709:41210/14:66267 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Pšenice setá (Triticum aestivum L.)
Original language description
Na výzkumné stanici katedry rostlinné výroby FAPPZ ČZU v Praze ? Uhříněvsi jsme v letech 2011 a 2013 hodnotili vybrané produkční a jakostní parametry souboru 13 odrůd ozimé pšenice z ekologického a konvenčního způsobu pěstování. Ekologicky pěstované odrůdy dosáhly v průměru výnosu 7,5 t.ha-1, t.j. 82 % průměrného výnosu souboru odrůd z konvenčního způsobu pěstování (9,2 t.ha-1).Celkově výsledky hodnocení výnosů daného souboru odrůd pšenice v ekologickém systému potvrdily, že v dobrých půdně-klimatickýchpodmínkách mohou v ekologickém hospodaření dosahovat dobrých výnosů i elitní a kvalitní odrůdy, které jsou považovány za nejnáročnější. Žádná z hodnocených odrůd z ekologického způsobu pěstování nedosáhla min. obsahu N-látek v sušině zrna, požadovanéhopro pekárenské zpracování (11,5 %). Pekařská kvalita bílkovinného komplexu, hodnocená Zelenyho testem, však byla i u ekologicky pěstovaných odrůd velmi dobrá a limit pro pšenici pekárenskou (30 ml) překonalo 7 ze 13 hodnocených odrůd. Nej
Czech name
Pšenice setá (Triticum aestivum L.)
Czech description
Na výzkumné stanici katedry rostlinné výroby FAPPZ ČZU v Praze ? Uhříněvsi jsme v letech 2011 a 2013 hodnotili vybrané produkční a jakostní parametry souboru 13 odrůd ozimé pšenice z ekologického a konvenčního způsobu pěstování. Ekologicky pěstované odrůdy dosáhly v průměru výnosu 7,5 t.ha-1, t.j. 82 % průměrného výnosu souboru odrůd z konvenčního způsobu pěstování (9,2 t.ha-1).Celkově výsledky hodnocení výnosů daného souboru odrůd pšenice v ekologickém systému potvrdily, že v dobrých půdně-klimatickýchpodmínkách mohou v ekologickém hospodaření dosahovat dobrých výnosů i elitní a kvalitní odrůdy, které jsou považovány za nejnáročnější. Žádná z hodnocených odrůd z ekologického způsobu pěstování nedosáhla min. obsahu N-látek v sušině zrna, požadovanéhopro pekárenské zpracování (11,5 %). Pekařská kvalita bílkovinného komplexu, hodnocená Zelenyho testem, však byla i u ekologicky pěstovaných odrůd velmi dobrá a limit pro pšenici pekárenskou (30 ml) překonalo 7 ze 13 hodnocených odrůd. Nej
Classification
Type
C - Chapter in a specialist book
CEP classification
GC - Plant growing, crop rotation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Book/collection name
In: Konvalina, P. (Ed.), Pěstování vybraných plodin v ekologickém zemědělství
ISBN
978-80-87510-32-2
Number of pages of the result
29
Pages from-to
1-29
Number of pages of the book
284
Publisher name
Zemědělská fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Place of publication
České Budějovice
UT code for WoS chapter
—