Nutritional values of edible insect (Tenebrio molitor, Zophobas morio and Alphitobius diaperinus)
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F16%3A72301" target="_blank" >RIV/60460709:41210/16:72301 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vybrané nutriční hodnoty jedlého hmyzu - potemníka moučného, brazilského a stájového
Original language description
Předložená práce se zabývá analýzou jedlého hmyzu, jehož nutriční hodnota byla srovnána s nutriční hodnotou běžných potravin živočišného původu. Výzkum byl zaměřen na stanovení obsahu dusíkatých látek, tuku a profilu mastných kyselin u tří druhů jedlého hmyzu, které je možné běžně chovat v podmínkách České republiky. Analyzovány byly larvy potemníka moučného (Tenebrio molitor), potemníka brazilského (Zophobas morio) a potemníka stájového (Alphitobius diaperinus). Tyto druhy jsou obecně považovány za dobrý zdroj tuků a dusíkatých látek. Jejich nutriční hodnota je ale variabilní v závislosti na vývojovém stádiu, podmínkách chovu a výživě. U potemníka moučného byl zjištěn obsah dusíkatých látek 63 % v sušině. Obdobný obsah byl zjištěn i u potemníka stájového (60 % v sušině). Potemník brazilský má výrazně nižší zastoupení dusíkatých látek a to 39 % v sušině. Obsah tuku v analyzovaných vzorcích byl v rozsahu od 17 % u potemníka moučného do 39 % u potemníka brazilského. Z výsledků analýz složení tuku má p
Czech name
Vybrané nutriční hodnoty jedlého hmyzu - potemníka moučného, brazilského a stájového
Czech description
Předložená práce se zabývá analýzou jedlého hmyzu, jehož nutriční hodnota byla srovnána s nutriční hodnotou běžných potravin živočišného původu. Výzkum byl zaměřen na stanovení obsahu dusíkatých látek, tuku a profilu mastných kyselin u tří druhů jedlého hmyzu, které je možné běžně chovat v podmínkách České republiky. Analyzovány byly larvy potemníka moučného (Tenebrio molitor), potemníka brazilského (Zophobas morio) a potemníka stájového (Alphitobius diaperinus). Tyto druhy jsou obecně považovány za dobrý zdroj tuků a dusíkatých látek. Jejich nutriční hodnota je ale variabilní v závislosti na vývojovém stádiu, podmínkách chovu a výživě. U potemníka moučného byl zjištěn obsah dusíkatých látek 63 % v sušině. Obdobný obsah byl zjištěn i u potemníka stájového (60 % v sušině). Potemník brazilský má výrazně nižší zastoupení dusíkatých látek a to 39 % v sušině. Obsah tuku v analyzovaných vzorcích byl v rozsahu od 17 % u potemníka moučného do 39 % u potemníka brazilského. Z výsledků analýz složení tuku má p
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
27
Issue of the periodical within the volume
7
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
48-54
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—