All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Nutritional values of edible insect (Tenebrio molitor, Zophobas morio and Alphitobius diaperinus)

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F16%3A72301" target="_blank" >RIV/60460709:41210/16:72301 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vybrané nutriční hodnoty jedlého hmyzu - potemníka moučného, brazilského a stájového

  • Original language description

    Předložená práce se zabývá analýzou jedlého hmyzu, jehož nutriční hodnota byla srovnána s nutriční hodnotou běžných potravin živočišného původu. Výzkum byl zaměřen na stanovení obsahu dusíkatých látek, tuku a profilu mastných kyselin u tří druhů jedlého hmyzu, které je možné běžně chovat v podmínkách České republiky. Analyzovány byly larvy potemníka moučného (Tenebrio molitor), potemníka brazilského (Zophobas morio) a potemníka stájového (Alphitobius diaperinus). Tyto druhy jsou obecně považovány za dobrý zdroj tuků a dusíkatých látek. Jejich nutriční hodnota je ale variabilní v závislosti na vývojovém stádiu, podmínkách chovu a výživě. U potemníka moučného byl zjištěn obsah dusíkatých látek 63 % v sušině. Obdobný obsah byl zjištěn i u potemníka stájového (60 % v sušině). Potemník brazilský má výrazně nižší zastoupení dusíkatých látek a to 39 % v sušině. Obsah tuku v analyzovaných vzorcích byl v rozsahu od 17 % u potemníka moučného do 39 % u potemníka brazilského. Z výsledků analýz složení tuku má p

  • Czech name

    Vybrané nutriční hodnoty jedlého hmyzu - potemníka moučného, brazilského a stájového

  • Czech description

    Předložená práce se zabývá analýzou jedlého hmyzu, jehož nutriční hodnota byla srovnána s nutriční hodnotou běžných potravin živočišného původu. Výzkum byl zaměřen na stanovení obsahu dusíkatých látek, tuku a profilu mastných kyselin u tří druhů jedlého hmyzu, které je možné běžně chovat v podmínkách České republiky. Analyzovány byly larvy potemníka moučného (Tenebrio molitor), potemníka brazilského (Zophobas morio) a potemníka stájového (Alphitobius diaperinus). Tyto druhy jsou obecně považovány za dobrý zdroj tuků a dusíkatých látek. Jejich nutriční hodnota je ale variabilní v závislosti na vývojovém stádiu, podmínkách chovu a výživě. U potemníka moučného byl zjištěn obsah dusíkatých látek 63 % v sušině. Obdobný obsah byl zjištěn i u potemníka stájového (60 % v sušině). Potemník brazilský má výrazně nižší zastoupení dusíkatých látek a to 39 % v sušině. Obsah tuku v analyzovaných vzorcích byl v rozsahu od 17 % u potemníka moučného do 39 % u potemníka brazilského. Z výsledků analýz složení tuku má p

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    27

  • Issue of the periodical within the volume

    7

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    48-54

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database