Carcass value of nutrias meat
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F17%3A71984" target="_blank" >RIV/60460709:41210/17:71984 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Jatečná hodnota masa nutrií
Original language description
Cílem práce bylo zhodnocení vybraných ukazatelů jatečné hodnoty tří barevných typů nutrií zařazených do Genetických zdrojů České republiky (Česká varianta Standardní nutrie - Standardní, Moravská Stříbrná nutrie - Stříbrná a Přeštická Vícebarevná nutrie - Přeštická). Hodnocení proběhlo u mladých nutrií ve věku 8 měsíců. Zvířata byla, od odstavu do porážky, ustájena v identických podmínkách a krmena kompletní krmnou směsí. U poražených nutrií byla stanovena hmotnost kůže, hmotnost jatečně opracovaného těla, hmotnost přední, zadní části, hřbetu a stehen. Porážková hmotnost se pohybovala od 4,8 do 5,4 kg, přičemž vyšší hodnoty byly u přeštické nutrie. V případě jatečné výtěžnosti nebyl zaznamenán vliv genotypu. Průměrná jatečná výtěžnost byla 49,6 %. Podíl zadní části byl neprůkazně vyšší u přeštické nutrie (44,0 %). U podílu hřbetu z jatečně opracovaného trupu (JOT) byl zjištěn statisticky významný rozdíl mezi jednotlivými barevnými typy. Nejvyšší byl podíl u Standardních nutrií (19,46 %). U ostatních
Czech name
Jatečná hodnota masa nutrií
Czech description
Cílem práce bylo zhodnocení vybraných ukazatelů jatečné hodnoty tří barevných typů nutrií zařazených do Genetických zdrojů České republiky (Česká varianta Standardní nutrie - Standardní, Moravská Stříbrná nutrie - Stříbrná a Přeštická Vícebarevná nutrie - Přeštická). Hodnocení proběhlo u mladých nutrií ve věku 8 měsíců. Zvířata byla, od odstavu do porážky, ustájena v identických podmínkách a krmena kompletní krmnou směsí. U poražených nutrií byla stanovena hmotnost kůže, hmotnost jatečně opracovaného těla, hmotnost přední, zadní části, hřbetu a stehen. Porážková hmotnost se pohybovala od 4,8 do 5,4 kg, přičemž vyšší hodnoty byly u přeštické nutrie. V případě jatečné výtěžnosti nebyl zaznamenán vliv genotypu. Průměrná jatečná výtěžnost byla 49,6 %. Podíl zadní části byl neprůkazně vyšší u přeštické nutrie (44,0 %). U podílu hřbetu z jatečně opracovaného trupu (JOT) byl zjištěn statisticky významný rozdíl mezi jednotlivými barevnými typy. Nejvyšší byl podíl u Standardních nutrií (19,46 %). U ostatních
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510192" target="_blank" >QJ1510192: Solution of problems of selected factors of growth in relationship to meat quality in chickens, turkeys, rabbits and nutrias</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Náš chov
ISSN
0027-8068
e-ISSN
—
Volume of the periodical
77
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
2
Pages from-to
67-68
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—