Meat quality of nutrias
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F17%3A71985" target="_blank" >RIV/60460709:41210/17:71985 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Kvalita masa nutrií
Original language description
Cílem práce bylo zhodnocení vybraných ukazatelů kvality masa u tří genotypů nutrií, jež jsou mezi Genetickými zdroji České republiky (Česká varianta Standardní nutrie - Standardní, Moravská Stříbrná nutrie - Stříbrná a Přeštická Vícebarevná nutrie - Přeštická). Chemická analýza byla provedena u osmiměsíčních nutrií, jenž byly po odstavu ustájeny v identických podmínkách a krmeny krmnou směsí vyvinutou pro výkrm nutrií. Nutrie byly poraženy na experimentální porážce VÚŽV v.v.i. v Praze. Chemické složení masa nebylo barevným typem ovlivněno. Obsah bílkovin se pohyboval okolo 21 % a obsah tuku byl nejnižší u Standardní nutrie (2,0 %). Maso nutrií vyniká především nízkým obsahem tuku a vysokým obsahem bílkovin. Zastoupení jednotlivých skupin mastných kyselin bylo vyrovnané a nebylo ovlivněno barevným typem. Obsah nasycených mastných kyselin (SFA) byl nejnižší u stříbrných nutrií 34,3 %, průměrný obsah mononenasycených mastných kyselin (MUFA) byl 34,5 %. Nejvyšší koncentrace polynenasycených mastných ky
Czech name
Kvalita masa nutrií
Czech description
Cílem práce bylo zhodnocení vybraných ukazatelů kvality masa u tří genotypů nutrií, jež jsou mezi Genetickými zdroji České republiky (Česká varianta Standardní nutrie - Standardní, Moravská Stříbrná nutrie - Stříbrná a Přeštická Vícebarevná nutrie - Přeštická). Chemická analýza byla provedena u osmiměsíčních nutrií, jenž byly po odstavu ustájeny v identických podmínkách a krmeny krmnou směsí vyvinutou pro výkrm nutrií. Nutrie byly poraženy na experimentální porážce VÚŽV v.v.i. v Praze. Chemické složení masa nebylo barevným typem ovlivněno. Obsah bílkovin se pohyboval okolo 21 % a obsah tuku byl nejnižší u Standardní nutrie (2,0 %). Maso nutrií vyniká především nízkým obsahem tuku a vysokým obsahem bílkovin. Zastoupení jednotlivých skupin mastných kyselin bylo vyrovnané a nebylo ovlivněno barevným typem. Obsah nasycených mastných kyselin (SFA) byl nejnižší u stříbrných nutrií 34,3 %, průměrný obsah mononenasycených mastných kyselin (MUFA) byl 34,5 %. Nejvyšší koncentrace polynenasycených mastných ky
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510192" target="_blank" >QJ1510192: Solution of problems of selected factors of growth in relationship to meat quality in chickens, turkeys, rabbits and nutrias</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Náš chov
ISSN
0027-8068
e-ISSN
—
Volume of the periodical
77
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
2
Pages from-to
68-69
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—