All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Meat quality and muscle fibre characteristics of Danbred pigs

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F17%3A74047" target="_blank" >RIV/60460709:41210/17:74047 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Kvalita masa a ukazatele svalových vláken prasat genotypu Danbred

  • Original language description

    Cílem tohoto experimentu bylo vyhodnotit kvalitativní ukazatele jatečné hodnoty a charakteristiky svalových vláken pečeně s ohledem na pohlaví prasat. Do experimentu bylo celkem zařazeno 20 prasniček a 20 vepříků genotypu DanBred. Výrazně (P = 0,011) vyšší hodnota elektrické vodivosti měřená 50 minut post-mortem byla zjištěna u prasniček ve srovnání s vepříky (3,70 vs. 3,23 mS). Naopak pečeně z vepříků vykazovala vyšší hodnotu barevného odstínu b (P = 0,028). Síla střihu syrového a vařeného masa, ztráta masové šťávy odkapem nebo pH nebyly ovlivněny pohlavím prasat. Pokud jde o charakteristiky svalových vláken, vyšší zastoupení svalového vlákna typu IIB (P = 0,049) měly prasničky proti vepříkům (77,9 vs. 73,2 %). Pečeně prasniček genotypu DanBred měla vyšší zastoupení vlákna typu IIB a hodnotu elektrické vodivosti a nižší hodnotu barevného odstínu b než vepříci.

  • Czech name

    Kvalita masa a ukazatele svalových vláken prasat genotypu Danbred

  • Czech description

    Cílem tohoto experimentu bylo vyhodnotit kvalitativní ukazatele jatečné hodnoty a charakteristiky svalových vláken pečeně s ohledem na pohlaví prasat. Do experimentu bylo celkem zařazeno 20 prasniček a 20 vepříků genotypu DanBred. Výrazně (P = 0,011) vyšší hodnota elektrické vodivosti měřená 50 minut post-mortem byla zjištěna u prasniček ve srovnání s vepříky (3,70 vs. 3,23 mS). Naopak pečeně z vepříků vykazovala vyšší hodnotu barevného odstínu b (P = 0,028). Síla střihu syrového a vařeného masa, ztráta masové šťávy odkapem nebo pH nebyly ovlivněny pohlavím prasat. Pokud jde o charakteristiky svalových vláken, vyšší zastoupení svalového vlákna typu IIB (P = 0,049) měly prasničky proti vepříkům (77,9 vs. 73,2 %). Pečeně prasniček genotypu DanBred měla vyšší zastoupení vlákna typu IIB a hodnotu elektrické vodivosti a nižší hodnotu barevného odstínu b než vepříci.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2017

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    28

  • Issue of the periodical within the volume

    5

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    8-13

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database