Allergic properties of different kinds of milk
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F17%3A75865" target="_blank" >RIV/60460709:41210/17:75865 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Alergenní vlastnosti různých druhů mlék
Original language description
Alergie na bílkoviny mléka savců, zejména na bílkovinu kravského mléka, patří mezi časté potravinové alergie, kterou trpí především děti do 3 let věku, ale vyskytuje se i v menší míře u dospělých lidí. Při alergii na mléčné bílkoviny se doporučuje vyloučení mléka, mléčných výrobků a všech potravin obsahujících mléčné bílkoviny z jídelníčku. Mezi bílkovinami kravského mléka a bílkovinami mléka ostatních savců existuje zkřížená reaktivita a alergičtí jedinci tak mohou být citliví na mléko od různých druhů savců. Článek proto porovnává možnosti náhrady kravského mléka mlékem oslím, kobylím, velbloudím, kozím, ovčím a rostlinnými nápoji. Alergenicita kozího mléka je nižší v porovnání s mlékem kravským. Podle některých studií mohou být albuminová mléka (oslí a kobylí) zvažována jako vhodná náhrada kravského mléka. Také velbloudí mléko vykazuje oproti kravskému mléku nižší alergenní potenciál.
Czech name
Alergenní vlastnosti různých druhů mlék
Czech description
Alergie na bílkoviny mléka savců, zejména na bílkovinu kravského mléka, patří mezi časté potravinové alergie, kterou trpí především děti do 3 let věku, ale vyskytuje se i v menší míře u dospělých lidí. Při alergii na mléčné bílkoviny se doporučuje vyloučení mléka, mléčných výrobků a všech potravin obsahujících mléčné bílkoviny z jídelníčku. Mezi bílkovinami kravského mléka a bílkovinami mléka ostatních savců existuje zkřížená reaktivita a alergičtí jedinci tak mohou být citliví na mléko od různých druhů savců. Článek proto porovnává možnosti náhrady kravského mléka mlékem oslím, kobylím, velbloudím, kozím, ovčím a rostlinnými nápoji. Alergenicita kozího mléka je nižší v porovnání s mlékem kravským. Podle některých studií mohou být albuminová mléka (oslí a kobylí) zvažována jako vhodná náhrada kravského mléka. Také velbloudí mléko vykazuje oproti kravskému mléku nižší alergenní potenciál.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
2017
Issue of the periodical within the volume
6
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
146-150
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—