Effect of Yeasts on Aromatic Profiles of wines from 'Cabernet' Grapevine Cultivars
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F17%3A76887" target="_blank" >RIV/60460709:41210/17:76887 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://dx.doi.org/10.18832/kp201717" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.18832/kp201717</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.18832/kp201717" target="_blank" >10.18832/kp201717</a>
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv kvasinek na aromatický profil vín z kabernetových odrůd révy vinné
Original language description
V poslední době jsou v oblibě lehčí, ale dostatečně strukturní červená vína s výraznější aromatikou po původní odrůdě. Je to dáno tím, že většina vinařství vyrábí právě taková vína za pomoci univerzálních, vlastnostmi si hodně podobných kvasinek. K pokusu byly zvoleny tři odrůdy o výraznějším odrůdovém charakteru - typ Cabernet, konkrétně Cerason, Cabernet Moravia a Cabernet Sauvignon, jejich mošt byl následně zakvašen třemi aktivními vinnými kvasinkami (spontánně kvašená kontrola), doporučovanými pro tyto odrůdy pro zdůraznění především odrůdové vůně v hotovém víně. Po šesti měsících se provedlo senzorické vyhodnocení a statistické zpracování výsledků. Všechny testované ASVK (aktivní suché vinné kvasinky) vykazovaly pozitivní preferované vlastnosti - rychlý nástup a krátkou dobu fermentace, zvýraznění odrůdového charakteru a mohutnosti vína oproti kontrole. Výsledky potvrdily, že pro odrůdy kabernetového typu (jako CS a CM) byly více vhodnější kvasinky Collection Cépage Cabernet a Fermicru XL, pro o
Czech name
Vliv kvasinek na aromatický profil vín z kabernetových odrůd révy vinné
Czech description
V poslední době jsou v oblibě lehčí, ale dostatečně strukturní červená vína s výraznější aromatikou po původní odrůdě. Je to dáno tím, že většina vinařství vyrábí právě taková vína za pomoci univerzálních, vlastnostmi si hodně podobných kvasinek. K pokusu byly zvoleny tři odrůdy o výraznějším odrůdovém charakteru - typ Cabernet, konkrétně Cerason, Cabernet Moravia a Cabernet Sauvignon, jejich mošt byl následně zakvašen třemi aktivními vinnými kvasinkami (spontánně kvašená kontrola), doporučovanými pro tyto odrůdy pro zdůraznění především odrůdové vůně v hotovém víně. Po šesti měsících se provedlo senzorické vyhodnocení a statistické zpracování výsledků. Všechny testované ASVK (aktivní suché vinné kvasinky) vykazovaly pozitivní preferované vlastnosti - rychlý nástup a krátkou dobu fermentace, zvýraznění odrůdového charakteru a mohutnosti vína oproti kontrole. Výsledky potvrdily, že pro odrůdy kabernetového typu (jako CS a CM) byly více vhodnější kvasinky Collection Cépage Cabernet a Fermicru XL, pro o
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
2570-8619
Volume of the periodical
63
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
9
Pages from-to
139-147
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—