All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Influence of wild non-Saccharomyces yeasts on aromatic profile of wine

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F19%3A43917225" target="_blank" >RIV/62156489:43510/19:43917225 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://agriprint.cz/produkt/vinar-sadar/" target="_blank" >https://agriprint.cz/produkt/vinar-sadar/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv divokých kvasinek na aromatický profil vína

  • Original language description

    I naše špičková vinařství se čím dál častěji začínají zaměřovat mimo standardních ročníkových, odrůdově typických vín s jednodušší, ale výraznou aromatikou i na vína s delším potenciálem k archivaci a mohutnějším aromatickým projevem, tzv. vína vícevrstevnatá. Řešením může být i použití některých selektovaných kmenů divokých kvasinek před hlavní fermentací vína standardní vinnou kvasinkou. K pokusu byla vybrána odrůda &apos;Ryzlink rýnský&apos; a tyto kvasinky: Torulaspora delbrueckii (obchodní název přípravku - Zymaflore Alpha a Oenoferm Wild), Metschnikowia pulcherrima (Flavia MP346) a kombinace obou druhů T. delbrueckii + M. pulcherrima (Zymaflore Egide). Jako kontrolní vzorek byla využita standardní vinná kvasinka Saccharomyces cerevisiae (Oenoferm Freddo F3), která byla použita na dokvašení testovaných vzorků s divokými kmeny kvasinek. Po pěti měsících se provedlo senzorické vyhodnocení a statistické zpracování výsledků. Oproti očekávání byly všechny vzorky poměrně dobře senzoricky hodnoceny. Dobrý potenciál zrání i odpovídající odrůdový charakter dosáhly vzorky č. 5 a 1 (Oenoferm Freddo a Zymaflore Alpha). Naopak největší mohutnost testovaných vín vykazovaly vzorky č. 4 a 3 (Zymaflore Egide a Flavia MP 346). Jen průměrných hodnot ve všech sledovaných parametrech dosáhl vzorek č. 2 (Oenoferm Wild).

  • Czech name

    Vliv divokých kvasinek na aromatický profil vína

  • Czech description

    I naše špičková vinařství se čím dál častěji začínají zaměřovat mimo standardních ročníkových, odrůdově typických vín s jednodušší, ale výraznou aromatikou i na vína s delším potenciálem k archivaci a mohutnějším aromatickým projevem, tzv. vína vícevrstevnatá. Řešením může být i použití některých selektovaných kmenů divokých kvasinek před hlavní fermentací vína standardní vinnou kvasinkou. K pokusu byla vybrána odrůda &apos;Ryzlink rýnský&apos; a tyto kvasinky: Torulaspora delbrueckii (obchodní název přípravku - Zymaflore Alpha a Oenoferm Wild), Metschnikowia pulcherrima (Flavia MP346) a kombinace obou druhů T. delbrueckii + M. pulcherrima (Zymaflore Egide). Jako kontrolní vzorek byla využita standardní vinná kvasinka Saccharomyces cerevisiae (Oenoferm Freddo F3), která byla použita na dokvašení testovaných vzorků s divokými kmeny kvasinek. Po pěti měsících se provedlo senzorické vyhodnocení a statistické zpracování výsledků. Oproti očekávání byly všechny vzorky poměrně dobře senzoricky hodnoceny. Dobrý potenciál zrání i odpovídající odrůdový charakter dosáhly vzorky č. 5 a 1 (Oenoferm Freddo a Zymaflore Alpha). Naopak největší mohutnost testovaných vín vykazovaly vzorky č. 4 a 3 (Zymaflore Egide a Flavia MP 346). Jen průměrných hodnot ve všech sledovaných parametrech dosáhl vzorek č. 2 (Oenoferm Wild).

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/DG16P02R017" target="_blank" >DG16P02R017: Viticulture and enology for maintaining and restoring cultural identity wine regions in Moravia</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Vinař-sadař

  • ISSN

    1804-3054

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    Neuveden

  • Issue of the periodical within the volume

    6

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    32-36

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database