Influence of wild non-Saccharomyces yeasts on aromatic profile of wine
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F19%3A43917225" target="_blank" >RIV/62156489:43510/19:43917225 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://agriprint.cz/produkt/vinar-sadar/" target="_blank" >https://agriprint.cz/produkt/vinar-sadar/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv divokých kvasinek na aromatický profil vína
Original language description
I naše špičková vinařství se čím dál častěji začínají zaměřovat mimo standardních ročníkových, odrůdově typických vín s jednodušší, ale výraznou aromatikou i na vína s delším potenciálem k archivaci a mohutnějším aromatickým projevem, tzv. vína vícevrstevnatá. Řešením může být i použití některých selektovaných kmenů divokých kvasinek před hlavní fermentací vína standardní vinnou kvasinkou. K pokusu byla vybrána odrůda 'Ryzlink rýnský' a tyto kvasinky: Torulaspora delbrueckii (obchodní název přípravku - Zymaflore Alpha a Oenoferm Wild), Metschnikowia pulcherrima (Flavia MP346) a kombinace obou druhů T. delbrueckii + M. pulcherrima (Zymaflore Egide). Jako kontrolní vzorek byla využita standardní vinná kvasinka Saccharomyces cerevisiae (Oenoferm Freddo F3), která byla použita na dokvašení testovaných vzorků s divokými kmeny kvasinek. Po pěti měsících se provedlo senzorické vyhodnocení a statistické zpracování výsledků. Oproti očekávání byly všechny vzorky poměrně dobře senzoricky hodnoceny. Dobrý potenciál zrání i odpovídající odrůdový charakter dosáhly vzorky č. 5 a 1 (Oenoferm Freddo a Zymaflore Alpha). Naopak největší mohutnost testovaných vín vykazovaly vzorky č. 4 a 3 (Zymaflore Egide a Flavia MP 346). Jen průměrných hodnot ve všech sledovaných parametrech dosáhl vzorek č. 2 (Oenoferm Wild).
Czech name
Vliv divokých kvasinek na aromatický profil vína
Czech description
I naše špičková vinařství se čím dál častěji začínají zaměřovat mimo standardních ročníkových, odrůdově typických vín s jednodušší, ale výraznou aromatikou i na vína s delším potenciálem k archivaci a mohutnějším aromatickým projevem, tzv. vína vícevrstevnatá. Řešením může být i použití některých selektovaných kmenů divokých kvasinek před hlavní fermentací vína standardní vinnou kvasinkou. K pokusu byla vybrána odrůda 'Ryzlink rýnský' a tyto kvasinky: Torulaspora delbrueckii (obchodní název přípravku - Zymaflore Alpha a Oenoferm Wild), Metschnikowia pulcherrima (Flavia MP346) a kombinace obou druhů T. delbrueckii + M. pulcherrima (Zymaflore Egide). Jako kontrolní vzorek byla využita standardní vinná kvasinka Saccharomyces cerevisiae (Oenoferm Freddo F3), která byla použita na dokvašení testovaných vzorků s divokými kmeny kvasinek. Po pěti měsících se provedlo senzorické vyhodnocení a statistické zpracování výsledků. Oproti očekávání byly všechny vzorky poměrně dobře senzoricky hodnoceny. Dobrý potenciál zrání i odpovídající odrůdový charakter dosáhly vzorky č. 5 a 1 (Oenoferm Freddo a Zymaflore Alpha). Naopak největší mohutnost testovaných vín vykazovaly vzorky č. 4 a 3 (Zymaflore Egide a Flavia MP 346). Jen průměrných hodnot ve všech sledovaných parametrech dosáhl vzorek č. 2 (Oenoferm Wild).
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/DG16P02R017" target="_blank" >DG16P02R017: Viticulture and enology for maintaining and restoring cultural identity wine regions in Moravia</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Vinař-sadař
ISSN
1804-3054
e-ISSN
—
Volume of the periodical
Neuveden
Issue of the periodical within the volume
6
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
32-36
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—