All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Fattening performance, carcass composition and meat quality of bulls and heifers of Czech Fleckviech cattle

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F18%3A77769" target="_blank" >RIV/60460709:41210/18:77769 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/00027014:_____/18:N0000038

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Výkrmnost, složení jatečného těla a kvalita masa býků a jalovic českého strakatého skotu

  • Original language description

    Cílem předložené práce bylo vyhodnotit vliv pohlaví na intenzitu růstu, složení jatečného těla a kvalitu masa býků a jalovic českého strakatého skotu vykrmovaných v identických podmínkách ustájení, výživy a poražených ve shodném věku. Fyzikální vlastnosti, chemické složení a senzorické charakteristiky byly sledovány u tří svalů (longissimus lumborum, LL, triceps brachii, TB, rectus abdominis, RA) z různých jatečných partií. Býci měli vyšší jatečnou výtěžnost, přibližně poloviční podíl jatečných lojů a jejich jatečná těla byla klasifikována nižším stupněm protučnělosti. Jatečné půlky jalovic obsahovaly nižší podíl masa i kostí a šlach, naopak měly více než 2,5x vyšší množství oddělitelného tuku. Z výsledků hodnocení chemického složení vyplývá, že maso býků obsahovalo méně sušiny, intramuskulárního tuku a naopak více kolagenu s nižším podílem tepelně rozpustné frakce. Grilované maso jalovic mělo vyšší instrumentálně měřenou křehkost. Ze srovnání tří různých svalů vyplývá, že sval RA se vyznačoval nejv

  • Czech name

    Výkrmnost, složení jatečného těla a kvalita masa býků a jalovic českého strakatého skotu

  • Czech description

    Cílem předložené práce bylo vyhodnotit vliv pohlaví na intenzitu růstu, složení jatečného těla a kvalitu masa býků a jalovic českého strakatého skotu vykrmovaných v identických podmínkách ustájení, výživy a poražených ve shodném věku. Fyzikální vlastnosti, chemické složení a senzorické charakteristiky byly sledovány u tří svalů (longissimus lumborum, LL, triceps brachii, TB, rectus abdominis, RA) z různých jatečných partií. Býci měli vyšší jatečnou výtěžnost, přibližně poloviční podíl jatečných lojů a jejich jatečná těla byla klasifikována nižším stupněm protučnělosti. Jatečné půlky jalovic obsahovaly nižší podíl masa i kostí a šlach, naopak měly více než 2,5x vyšší množství oddělitelného tuku. Z výsledků hodnocení chemického složení vyplývá, že maso býků obsahovalo méně sušiny, intramuskulárního tuku a naopak více kolagenu s nižším podílem tepelně rozpustné frakce. Grilované maso jalovic mělo vyšší instrumentálně měřenou křehkost. Ze srovnání tří různých svalů vyplývá, že sval RA se vyznačoval nejv

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40101 - Agriculture

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    29

  • Issue of the periodical within the volume

    3

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    33-37

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database