Influence of the protein component of feed ration on the meat quality of Fleckvieh bulls
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F22%3AN0000132" target="_blank" >RIV/00027014:_____/22:N0000132 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60460709:41210/22:92267
Result on the web
<a href="https://vuzv.cz/_privat/22133.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/22133.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv proteinové složky krmiva na kvalitu masa býků českého strakatého skotu
Original language description
Cílem předložené práce bylo vyhodnotit vliv rozdílného zdroje proteinu v krmné dávce skotu na fyzikální, chemické a organoleptické vlastnosti hovězího masa. Byly porovnávány tři skupiny vykrmovaných býků, jejichž krmná dávka byla doplněna komerčním doplňkovým krmivem obsahujícím močovinu (kontrolní skupina), řepkový extrahovaný šrot (řepka) a zrna lupiny bílé (lupina). Po porážce byly k dalším analýzám odebrány dva svaly (longissimus lumborum a rectus abdominis). U barvy, vaznosti nebo chemického složení obou masných partií nebyly mezi skupinami nalezeny rozdíly. Naopak výsledky hodnocení instrumentálně měřené křehkosti a organoleptických vlastností masa posuzovaných prostřednictvím senzorického panelu ukazují, že grilované vzorky býků krmených lupinou vykazovaly příznivější parametry textury než obě zbývající skupiny. Maso této skupiny však mělo u obou svalů méně příznivé hodnocení pro vůni a chuť typickou pro hovězí maso, naopak zde byla pozorována vyšší intenzita abnormální vůně a některých chutí, které nejsou pozitivně asociovány s charakteristikami typickými pro hovězí maso.
Czech name
Vliv proteinové složky krmiva na kvalitu masa býků českého strakatého skotu
Czech description
—
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
21001 - Nano-materials (production and properties)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK21010344" target="_blank" >QK21010344: Effective resources of proteins in nutrition of cattle</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
32
Issue of the periodical within the volume
6
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
37-42
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—