All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The comparison of meat quality between Prestice black-pied pig and Czech Landrace

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F20%3A82111" target="_blank" >RIV/60460709:41210/20:82111 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2020-1/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2020-1/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Porovnání kvality masa přeštického černostrakatého plemene a plemene české landrace

  • Original language description

    Vepřové maso hraje u českých spotřebitelů velmi významnou roli, což úzce souvisí s tradicí české kuchyně. V dnešní době se spotřebitelé u vepřového masa zaměřují zejména na vůni, šťavnatost, kvalitu a v neposlední řadě také chuť. Díky poptávce v posledních letech, zejména po mase s co nejnižším zastoupením tuku došlo k jisté ztrátě typické vůně a chuti vepřového masa, protože jak je známo, tuk je nositelem chuti. Nejrychlejším řešením pro spotřebitele bez čekání na dlouholetou šlechtitelskou práci, která by splnila nové požadavky spotřebitelů, je nabídka masa a masných výrobků z původních primitivních plemen, mezi které řadíme například naše přeštické černostrakaté plemeno. Předpokladem této studie bylo, že i přes dosažení výborných parametrů kvality masa u kulturních plemen, používaných v intenzivních chovech, dosahuje primitivní přeštické černostrakaté plemeno lepších parametrů kvality masa. Pro účely této studie bylo hodnoceno 36 prasat plemene přeštické černostrakaté a 8 prasat plemene landrace.

  • Czech name

    Porovnání kvality masa přeštického černostrakatého plemene a plemene české landrace

  • Czech description

    Vepřové maso hraje u českých spotřebitelů velmi významnou roli, což úzce souvisí s tradicí české kuchyně. V dnešní době se spotřebitelé u vepřového masa zaměřují zejména na vůni, šťavnatost, kvalitu a v neposlední řadě také chuť. Díky poptávce v posledních letech, zejména po mase s co nejnižším zastoupením tuku došlo k jisté ztrátě typické vůně a chuti vepřového masa, protože jak je známo, tuk je nositelem chuti. Nejrychlejším řešením pro spotřebitele bez čekání na dlouholetou šlechtitelskou práci, která by splnila nové požadavky spotřebitelů, je nabídka masa a masných výrobků z původních primitivních plemen, mezi které řadíme například naše přeštické černostrakaté plemeno. Předpokladem této studie bylo, že i přes dosažení výborných parametrů kvality masa u kulturních plemen, používaných v intenzivních chovech, dosahuje primitivní přeštické černostrakaté plemeno lepších parametrů kvality masa. Pro účely této studie bylo hodnoceno 36 prasat plemene přeštické černostrakaté a 8 prasat plemene landrace.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40101 - Agriculture

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2020

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

    1210-4086

  • Volume of the periodical

    31

  • Issue of the periodical within the volume

    1

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    18-24

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database