The comparison of meat quality between Prestice black-pied pig and Czech Landrace
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F20%3A82111" target="_blank" >RIV/60460709:41210/20:82111 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2020-1/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2020-1/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Porovnání kvality masa přeštického černostrakatého plemene a plemene české landrace
Original language description
Vepřové maso hraje u českých spotřebitelů velmi významnou roli, což úzce souvisí s tradicí české kuchyně. V dnešní době se spotřebitelé u vepřového masa zaměřují zejména na vůni, šťavnatost, kvalitu a v neposlední řadě také chuť. Díky poptávce v posledních letech, zejména po mase s co nejnižším zastoupením tuku došlo k jisté ztrátě typické vůně a chuti vepřového masa, protože jak je známo, tuk je nositelem chuti. Nejrychlejším řešením pro spotřebitele bez čekání na dlouholetou šlechtitelskou práci, která by splnila nové požadavky spotřebitelů, je nabídka masa a masných výrobků z původních primitivních plemen, mezi které řadíme například naše přeštické černostrakaté plemeno. Předpokladem této studie bylo, že i přes dosažení výborných parametrů kvality masa u kulturních plemen, používaných v intenzivních chovech, dosahuje primitivní přeštické černostrakaté plemeno lepších parametrů kvality masa. Pro účely této studie bylo hodnoceno 36 prasat plemene přeštické černostrakaté a 8 prasat plemene landrace.
Czech name
Porovnání kvality masa přeštického černostrakatého plemene a plemene české landrace
Czech description
Vepřové maso hraje u českých spotřebitelů velmi významnou roli, což úzce souvisí s tradicí české kuchyně. V dnešní době se spotřebitelé u vepřového masa zaměřují zejména na vůni, šťavnatost, kvalitu a v neposlední řadě také chuť. Díky poptávce v posledních letech, zejména po mase s co nejnižším zastoupením tuku došlo k jisté ztrátě typické vůně a chuti vepřového masa, protože jak je známo, tuk je nositelem chuti. Nejrychlejším řešením pro spotřebitele bez čekání na dlouholetou šlechtitelskou práci, která by splnila nové požadavky spotřebitelů, je nabídka masa a masných výrobků z původních primitivních plemen, mezi které řadíme například naše přeštické černostrakaté plemeno. Předpokladem této studie bylo, že i přes dosažení výborných parametrů kvality masa u kulturních plemen, používaných v intenzivních chovech, dosahuje primitivní přeštické černostrakaté plemeno lepších parametrů kvality masa. Pro účely této studie bylo hodnoceno 36 prasat plemene přeštické černostrakaté a 8 prasat plemene landrace.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40101 - Agriculture
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
1210-4086
Volume of the periodical
31
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
18-24
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—