Safety of edible insects’ consumption
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F20%3AN0000112" target="_blank" >RIV/60460709:41210/20:N0000112 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-2-2020/" target="_blank" >http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-2-2020/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Bezpečnost konzumace jedlého hmyzu
Original language description
Hmyz je v mnoha oblastech světa historicky považován za potravinu. V Evropě je konzumace hmyzu neobvyklá, nicméně v poslední době zájem o jedlý hmyz roste jak u konzumentů, tak i u výrobců potravin. Podle Nařízení (ES) č. 2283/2015 lze od 1. ledna 2018 považovat hmyz za potravinu nového typu. Jedlý hmyz je ale zatím v evropském potravinářském průmyslu používán jen zřídka, a případná mikrobiologická, chemická a fyzikální rizika spojená s používáním hmyzu ve výrobě potravin proto nebyla všechna dosud dostatečně prozkoumána. Zařízení pro chov hmyzu jako potraviny či krmiva musí vyhovovat příslušným předpisům platným pro chov hospodářských zvířat. Patří mezi ně kontrolované podmínky chovu a krmení, které zabraňují mikrobiální a chemické kontaminaci.
Czech name
Bezpečnost konzumace jedlého hmyzu
Czech description
Hmyz je v mnoha oblastech světa historicky považován za potravinu. V Evropě je konzumace hmyzu neobvyklá, nicméně v poslední době zájem o jedlý hmyz roste jak u konzumentů, tak i u výrobců potravin. Podle Nařízení (ES) č. 2283/2015 lze od 1. ledna 2018 považovat hmyz za potravinu nového typu. Jedlý hmyz je ale zatím v evropském potravinářském průmyslu používán jen zřídka, a případná mikrobiologická, chemická a fyzikální rizika spojená s používáním hmyzu ve výrobě potravin proto nebyla všechna dosud dostatečně prozkoumána. Zařízení pro chov hmyzu jako potraviny či krmiva musí vyhovovat příslušným předpisům platným pro chov hospodářských zvířat. Patří mezi ně kontrolované podmínky chovu a krmení, které zabraňují mikrobiální a chemické kontaminaci.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/EF16_019%2F0000845" target="_blank" >EF16_019/0000845: Centre for investigation of synthesis and transformation of nutritional substances in the food chain in interaction with potentially harmful substances of athropogenic origin: assessment of contamination risks for the quality of production</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
2020
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
48-53
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—