N-3 polyunsaturated fatty acids may affect the course of COVID-19
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F24%3A98535" target="_blank" >RIV/60460709:41210/24:98535 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-2-2024/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-2-2024/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
N-3 polyenové mastné kyseliny a jejich vliv na onemocnění covid-19
Original language description
Onemocnění covid-19, vyvolané virem SARS-CoV-2, způsobilo od konce roku 2019 miliony úmrtí po celém světě. I přes existující očkování se virus stále šíři, což podtrhuje nutnost prevence. Většina případu má jen mírné příznaky, ale někteří pacienti trpí závažnými komplikacemi v důsledku přehnané reakce imunitního systému, tzv. cytokinové bouře, která muže vyústit v akutní dechovou tíseň, selhání orgánu či smrt. N-3 polyenové mastné kyseliny mohou ovlivňovat zánět a potenciálně snižovat nadměrnou produkci cytokinu. Suplementace zmíněných mastných kyselin by mohla zlepšit průběh onemocnění u kriticky nemocných pacientu s covidem-19, nicméně pro definitivní potvrzení je potřeba provést další výzkum.
Czech name
N-3 polyenové mastné kyseliny a jejich vliv na onemocnění covid-19
Czech description
Onemocnění covid-19, vyvolané virem SARS-CoV-2, způsobilo od konce roku 2019 miliony úmrtí po celém světě. I přes existující očkování se virus stále šíři, což podtrhuje nutnost prevence. Většina případu má jen mírné příznaky, ale někteří pacienti trpí závažnými komplikacemi v důsledku přehnané reakce imunitního systému, tzv. cytokinové bouře, která muže vyústit v akutní dechovou tíseň, selhání orgánu či smrt. N-3 polyenové mastné kyseliny mohou ovlivňovat zánět a potenciálně snižovat nadměrnou produkci cytokinu. Suplementace zmíněných mastných kyselin by mohla zlepšit průběh onemocnění u kriticky nemocných pacientu s covidem-19, nicméně pro definitivní potvrzení je potřeba provést další výzkum.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
30308 - Nutrition, Dietetics
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
1211-846X
Volume of the periodical
79
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
11-14
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—