MEANING OF CURING OF HOPS IN PROCESS OF STORAGE
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41310%2F13%3A60258" target="_blank" >RIV/60460709:41310/13:60258 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Význam vlhčení chmele v procesu skladování
Original language description
Díky přechodu lisování suchého chmele místo do žoku do hranolu, kde je o 22 % vyšší měrná hmotnost stoupá jednak riziko zapaření chmele při vyšší vlhkosti a na druhé straně rozplevení hlávek při nižší vlhkosti. Cílem práce bylo zjistit vliv vlhkosti chmele při lisování na kvalitu chmele. Během 10 dní byla sledována vlhkost skladovaného chmele v hranolech s počáteční vlhkostí od 9,2 do 16,2%. Na konci měření byl proveden laboratorní rozbor všech vzorků na zjištění vlhkosti, obsahu ? ? hořké kyseliny a rozplevení hlávek. U mokré varianty došlo během skladování k poklesu průměrné vlhkosti z 14,2 na 12,7 % a u suché k nárůstu z 9,37 na 11,1 %. Rozplevení hlávek bylo nejvyšší u suché varianty a to 28,2 % naopak nejnižší u varianty normální 12,3 %, což je o43 % méně. Nebyla však prokázána závislost vlhkosti chmele na rozplevení. V obsahu ? ? hořké kyseliny nebyly mezi variantami významné rozdíly. Podle vyhodnocených výsledků rozplevení hlávek a obsahu ? ? hořké kyseliny vyšla nejlépe normál
Czech name
Význam vlhčení chmele v procesu skladování
Czech description
Díky přechodu lisování suchého chmele místo do žoku do hranolu, kde je o 22 % vyšší měrná hmotnost stoupá jednak riziko zapaření chmele při vyšší vlhkosti a na druhé straně rozplevení hlávek při nižší vlhkosti. Cílem práce bylo zjistit vliv vlhkosti chmele při lisování na kvalitu chmele. Během 10 dní byla sledována vlhkost skladovaného chmele v hranolech s počáteční vlhkostí od 9,2 do 16,2%. Na konci měření byl proveden laboratorní rozbor všech vzorků na zjištění vlhkosti, obsahu ? ? hořké kyseliny a rozplevení hlávek. U mokré varianty došlo během skladování k poklesu průměrné vlhkosti z 14,2 na 12,7 % a u suché k nárůstu z 9,37 na 11,1 %. Rozplevení hlávek bylo nejvyšší u suché varianty a to 28,2 % naopak nejnižší u varianty normální 12,3 %, což je o43 % méně. Nebyla však prokázána závislost vlhkosti chmele na rozplevení. V obsahu ? ? hořké kyseliny nebyly mezi variantami významné rozdíly. Podle vyhodnocených výsledků rozplevení hlávek a obsahu ? ? hořké kyseliny vyšla nejlépe normál
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GB - Agricultural machines and construction
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QI101B071" target="_blank" >QI101B071: Hop growing and processing systems innovation with the aim of final product quality increasing.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Komunální technika
ISSN
1802-2391
e-ISSN
—
Volume of the periodical
7
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
245-248
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—