Content of saccharides in selected cultivars and products of yacon [Smallanthus sonchifolius (Poepp. Endl.) H. Robinson]
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41610%2F06%3A19033" target="_blank" >RIV/60460709:41610/06:19033 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Obsah sacharidů u vybraných kultivarů a produktů jakonu [Smallanthus sonchifolius (Poepp. Endl.) H. Robinson]
Original language description
Byl stanoven obsah sacharidů u kořenových hlíz osmi kultivarů, jednoho příbuzného druhu jakonu (S. siegesbeckius) a pěti produktů z jakonu. Obsah a složení sacharidů u jakonu je ovlivněn kultivarem. Obsah fruktooligosacharidů (FOS) se u jakonu pohybuje podle kultivaru od 4,20 do 26,29 g/100 g sušiny. Jakon má v porovnání s příbuzným druhem S. siegesbeckius větší obsahu sacharidů. Rovněž produkty z jakonu si zachovávají vysoký obsah FOS, až 29,14 g/100g. V současné době se u nás jakon začíná pěstovat a do budoucna by se mohl stát oblíbenou zeleninou a surovinou pro získávání produktů s vysokým obsahem FOS.
Czech name
Obsah sacharidů u vybraných kultivarů a produktů jakonu [Smallanthus sonchifolius (Poepp. Endl.) H. Robinson]
Czech description
Byl stanoven obsah sacharidů u kořenových hlíz osmi kultivarů, jednoho příbuzného druhu jakonu (S. siegesbeckius) a pěti produktů z jakonu. Obsah a složení sacharidů u jakonu je ovlivněn kultivarem. Obsah fruktooligosacharidů (FOS) se u jakonu pohybuje podle kultivaru od 4,20 do 26,29 g/100 g sušiny. Jakon má v porovnání s příbuzným druhem S. siegesbeckius větší obsahu sacharidů. Rovněž produkty z jakonu si zachovávají vysoký obsah FOS, až 29,14 g/100g. V současné době se u nás jakon začíná pěstovat a do budoucna by se mohl stát oblíbenou zeleninou a surovinou pro získávání produktů s vysokým obsahem FOS.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
—
Volume of the periodical
12
Issue of the periodical within the volume
122
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
2
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—