Flow Properties of Powder Mixtures as Factors of Hard Gelatin Capsule Filling
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22310%2F20%3A43920738" target="_blank" >RIV/60461373:22310/20:43920738 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/3638/3575" target="_blank" >http://www.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/3638/3575</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Reologické vlastnosti práškových směsí jako jeden z faktorů plnění tvrdých želatinových tobolek
Original language description
I když tvrdé želatinové tobolky patří mezi nejvyužívanější pevné lékové formy, jejich plnění kapslovacími stroji působí v řadě případů problémy. Jejich příčinou jsou poměrně komplikované požadavky na reologické vlastnosti používaných náplní, které se výrazně liší podle typu použité technologie, neboť jednotlivé techniky spoléhají na odlišné principy. Tato práce poskytuje přehled používaných technik pro automatické a poloautomatické plnění tvrdých želatinových tobolek, podaný z pohledu chování plněné partikulární směsi při procesu plnění. Z tohoto popisu vyplývají požadavky na reologické vlastnosti náplní. Jsou proto rozebrány reologické vlastnosti, které mohou sloužit ke studiu a optimalizaci plnicího procesu, a také způsoby jejich možné úpravy přísadami pro zlepšení toku.
Czech name
Reologické vlastnosti práškových směsí jako jeden z faktorů plnění tvrdých želatinových tobolek
Czech description
I když tvrdé želatinové tobolky patří mezi nejvyužívanější pevné lékové formy, jejich plnění kapslovacími stroji působí v řadě případů problémy. Jejich příčinou jsou poměrně komplikované požadavky na reologické vlastnosti používaných náplní, které se výrazně liší podle typu použité technologie, neboť jednotlivé techniky spoléhají na odlišné principy. Tato práce poskytuje přehled používaných technik pro automatické a poloautomatické plnění tvrdých želatinových tobolek, podaný z pohledu chování plněné partikulární směsi při procesu plnění. Z tohoto popisu vyplývají požadavky na reologické vlastnosti náplní. Jsou proto rozebrány reologické vlastnosti, které mohou sloužit ke studiu a optimalizaci plnicího procesu, a také způsoby jejich možné úpravy přísadami pro zlepšení toku.
Classification
Type
J<sub>imp</sub> - Article in a specialist periodical, which is included in the Web of Science database
CEP classification
—
OECD FORD branch
30104 - Pharmacology and pharmacy
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Volume of the periodical
114
Issue of the periodical within the volume
7
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
446-453
UT code for WoS article
000549181700005
EID of the result in the Scopus database
2-s2.0-85090749663