Interesterification and esterification of triglycerides
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F03%3A00008393" target="_blank" >RIV/60461373:22330/03:00008393 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Interesterifikace a esterifikace triacylglycerolů
Original language description
Při reakci směsi mastných kyselin a triacylglycerolů s monofunkčním alkoholem - methanolem za podmínek kyselé katalýzy probíhají vedle sebe dva procesy: esterifikace volných mastných kyselin a interesterifikace triacylglycerolů ne methylestery mastných kyselin za současného uvolňování reakční vody a glycerolu. Byl sledován průběh obou reakcí a jejich rychlost v koncentračním rozmezí volných mastných kyselin v substrátu 0 až 100 % hm. s krokem 20 %. Obě reakce probíhají rozdílnou rychlostí. Za podmínek kyselé katalýzy je rychlejší esterifikace. Pro přiblížení obou rychlostí obou pochodů je nutné zvýšit teplotu nad 100 °C. Protože aktivita vody v reakční směsi je snižována destilací, je stupeň konverze mastných kyselin na methylestery ovlivňován především koncentrací glycerolu.
Czech name
Interesterifikace a esterifikace triacylglycerolů
Czech description
—
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2003
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník - 41. Mezinárodní konference z technologie a analytiky tuků
ISBN
80-86238-32-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
8
Pages from-to
151-157
Publisher name
Česká chemická společnost
Place of publication
Bratislava
Event location
Trenčianské Teplice
Event date
May 14, 2003
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—