Determination of vinyl chloride monomer in food contact materials by solid phase microextraction coupled with gas chromatography/mass spectrometry
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F03%3A00008509" target="_blank" >RIV/60461373:22330/03:00008509 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení monomeru vinylchloridu v materiálech přichízejících do styku s potravinami pomocí mikroextrakce na tuhou fízi ve spojení s plynovou chromatografií - sborník
Original language description
Monomer vinylchloridu (VCM), který se uvolňuje z polyvinylchloridu (PVC), představuje potencionální zdroj znečištění životního prostředí. Vzhledem k toxicitě VCM a přítomnosti v prostředí je jeho množství sledováno. Ve vyhlášce Ministerstva zdravotnictvíČR č. 38 z roku 2001 o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy je stanoveno maximální přípustné množství monomeru vinylchloridu na 1 miligram na kilogram konečného výrobku. Tato vyhláška je plně v souladu s vyhláškou EU č. 90/128/EEC. Tato práce je zaměřena na optimalizaci použití mikroextrakce na tuhou fázi ve spojení s plynovou chromatografií s hmotnostní detekcí pro analýzu VCM v pevných polymerních materiálech. Vzorky PVC materiálů byly analyzovány pomocí vlákna se stacionární fází Carboxen/Polydimethylsiloxan s tloušťkou filmu 75 #m. Toto vlákno umožňuje stanovení monomerního vinylchloridu s mezí detekce 0,05 #g/kg a mezí stanovitelnosti 0,17 #g/kg polymeru s RSD = 5 %. Nalezené hladiny VCM se po
Czech name
Stanovení monomeru vinylchloridu v materiálech přichízejících do styku s potravinami pomocí mikroextrakce na tuhou fízi ve spojení s plynovou chromatografií - sborník
Czech description
—
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2003
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník - XXXIV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
80-902671-6-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
440-442
Publisher name
Výzkumný ústav potravinářského průmyslu
Place of publication
Praha
Event location
Skalský Dvůr (ČR)
Event date
May 26, 2003
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—