The use of combination of steaming and lactic acid spraying for decontamination of beef carcasses
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012759" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012759 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Dekontaminace hovězích JUT kombinací páry a kyseliny mléčné
Original language description
V provozních podmínkách byla vyzkoušena účinnost povrchové dekontaminace jatečně upravených těl (JUT) skotu. Kombinace působení páry (0,6 MPa) a postřiku 2% roztokem kyseliny mléčné (PURAC) byla použita na konci jateční linky asi 30 min p.m. Byly stanovovány celkové četnosti psychrofilních a mesofilních mikroorganismů v povrchové vrstvě (5 mm), a to ihned po ošetření a dále v průběhu chladírenského skladování po dobu 5 dní. Zákrok se ukázal být účinný, ihned po ošetření došlo ke snížení četností obou skupin mikroorganismů v povrchové vrstvě o více než jeden řád. V průběhu skladování byl růst mikroorganismů na povrchu ošetřených JUT zpomalen ve srovnání s kontrolními vzorky, evidentně působením mléčnanových iontů v povrchové vrstvě. Dekontaminační zákrok byl účinnější v případě více (záměrně) kontaminovaných vzorků. Uvedený způsob ošetření není určen jako řešení nedostatečné hygieny, nýbrž pro zvýšení výrobní jistoty v případě náhodného lokálního znečištění.
Czech name
Dekontaminace hovězích JUT kombinací páry a kyseliny mléčné
Czech description
V provozních podmínkách byla vyzkoušena účinnost povrchové dekontaminace jatečně upravených těl (JUT) skotu. Kombinace působení páry (0,6 MPa) a postřiku 2% roztokem kyseliny mléčné (PURAC) byla použita na konci jateční linky asi 30 min p.m. Byly stanovovány celkové četnosti psychrofilních a mesofilních mikroorganismů v povrchové vrstvě (5 mm), a to ihned po ošetření a dále v průběhu chladírenského skladování po dobu 5 dní. Zákrok se ukázal být účinný, ihned po ošetření došlo ke snížení četností obou skupin mikroorganismů v povrchové vrstvě o více než jeden řád. V průběhu skladování byl růst mikroorganismů na povrchu ošetřených JUT zpomalen ve srovnání s kontrolními vzorky, evidentně působením mléčnanových iontů v povrchové vrstvě. Dekontaminační zákrok byl účinnější v případě více (záměrně) kontaminovaných vzorků. Uvedený způsob ošetření není určen jako řešení nedostatečné hygieny, nýbrž pro zvýšení výrobní jistoty v případě náhodného lokálního znečištění.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
XXXI. Seminář o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
80-7157-753-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
1
Pages from-to
9
Publisher name
MZLU Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 3, 2004
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—