All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The use of combination of steaming and lactic acid spraying for decontamination of beef carcasses

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012759" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012759 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Dekontaminace hovězích JUT kombinací páry a kyseliny mléčné

  • Original language description

    V provozních podmínkách byla vyzkoušena účinnost povrchové dekontaminace jatečně upravených těl (JUT) skotu. Kombinace působení páry (0,6 MPa) a postřiku 2% roztokem kyseliny mléčné (PURAC) byla použita na konci jateční linky asi 30 min p.m. Byly stanovovány celkové četnosti psychrofilních a mesofilních mikroorganismů v povrchové vrstvě (5 mm), a to ihned po ošetření a dále v průběhu chladírenského skladování po dobu 5 dní. Zákrok se ukázal být účinný, ihned po ošetření došlo ke snížení četností obou skupin mikroorganismů v povrchové vrstvě o více než jeden řád. V průběhu skladování byl růst mikroorganismů na povrchu ošetřených JUT zpomalen ve srovnání s kontrolními vzorky, evidentně působením mléčnanových iontů v povrchové vrstvě. Dekontaminační zákrok byl účinnější v případě více (záměrně) kontaminovaných vzorků. Uvedený způsob ošetření není určen jako řešení nedostatečné hygieny, nýbrž pro zvýšení výrobní jistoty v případě náhodného lokálního znečištění.

  • Czech name

    Dekontaminace hovězích JUT kombinací páry a kyseliny mléčné

  • Czech description

    V provozních podmínkách byla vyzkoušena účinnost povrchové dekontaminace jatečně upravených těl (JUT) skotu. Kombinace působení páry (0,6 MPa) a postřiku 2% roztokem kyseliny mléčné (PURAC) byla použita na konci jateční linky asi 30 min p.m. Byly stanovovány celkové četnosti psychrofilních a mesofilních mikroorganismů v povrchové vrstvě (5 mm), a to ihned po ošetření a dále v průběhu chladírenského skladování po dobu 5 dní. Zákrok se ukázal být účinný, ihned po ošetření došlo ke snížení četností obou skupin mikroorganismů v povrchové vrstvě o více než jeden řád. V průběhu skladování byl růst mikroorganismů na povrchu ošetřených JUT zpomalen ve srovnání s kontrolními vzorky, evidentně působením mléčnanových iontů v povrchové vrstvě. Dekontaminační zákrok byl účinnější v případě více (záměrně) kontaminovaných vzorků. Uvedený způsob ošetření není určen jako řešení nedostatečné hygieny, nýbrž pro zvýšení výrobní jistoty v případě náhodného lokálního znečištění.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2004

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    XXXI. Seminář o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    80-7157-753-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    1

  • Pages from-to

    9

  • Publisher name

    MZLU Brno

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Mar 3, 2004

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article